Хисаря е място за релаксция и забавления

април 26th, 2014 от kalina

хисарНебезизвестен град у нас е Хисаря. Сгушен в полите на Средна гора, градът е известен със своите, 22 на брой, минерални извора, като водата от всеки от тях е с различни физико-химични свойства, и с доказани лечебни характеристики, за множество различни заболявания.

Едва ли има човек, който да не е чувал за хисарските минерални извори, и техните лечебни свойства. За това сега няма да Ви разказвам за тях, а ще обърнем внимание на забележителностите, които трябва да посетите, ако сте планували почивка в Хисаря. Ще кажем само, че именно в този град, е поставено началото на организирано балнеолечение у нас.

Няма с какво друго да започнем разходката си из Хисаря, освен с крепостните стени на града, които ще забележите още с приближаването си към града. Всъщност, в превод от арабски, хисар означава крепост. От крепостните стени на Хисаря са запазени цели 2190 метра. Изцяло запазени са южната и западната порта на града. Първата е по-известна и като „Камилите”, и в непосредствена близост до нея, има ресторант, носещ същото име. Западната порта пък, е известна още като пазарджишка.

Диоклецианопол е античен римски град, който се намира в близост до минералните извори на Хисаря. През 293 година, император Диоклециан е дал статут на града, от където идва и името на древния град. Този античен град е със статут на археологически резерват. Прочети повече »

Написано в История и култура | Няма коментари »

Ако обичате СПА ваканциите, заповядайте във Велинград

април 26th, 2014 от kalina

велинградДо 1948 година, в южна България съществуват селата Чепино, Каменица и Лъджене. През въпросната година, тези три села се сливат, и от тяхното обединение се образува днешният Велинград. Името му идва от това на партизанката Вела Пеева, и дори след смяната на властта, името на града остава непроменено, за разлика от тези, на много други градове у нас.

Благодарение на множеството минерални извори в града, Велинград е обявен за СПА столица на балканите. Климатичните условия, минералните извори и невероятната природа в града, благоприятстват лечението на десетки различни заболявания. Това прави града предпочитана дестинация за СПА процедури, не само от родни, но и от чужди туристи.

Множество комплекси и хотели във Велинград са изцяло захранени с минерална вода, и очакват своите посетители целогодишно. А такива, тук никога не липсват. Градът е притегателна станция не само заради СПА и уелнес центровете си, но и заради величествената си природа, и заради забележителностите, които представляват атракция за туристите.

Един от безспорните символи на града е карстовият извор Клептуза. Той е разположен в квартал Чепино, и около него е обособена зона за забавления и почивка. През 1966 година е обявен за природна забележителност. Средната температурата на водата е 8 градуса, а във всяка секунда, от извора бликат 570 литра вода. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Релаксираща почивка в Сапарева баня

април 26th, 2014 от kalina

сапарева баняВърху северния склон на Рила планина, се разпростира един град, който е известен със своята минерална вода, която въздейства благоприятно, лечението на различни заболявания. Така например, въпросната минерална вода е изключително полезна за нервната система, както за централната, така и за периферната. Много добри влияе върху опорно-двигателния апарат, горните дихателни пътища, и отравяния с тежки метали. Сигурно се досещате, че градчето за което говоря, се нарича Сапарева баня.

Особена атракция за туристите и гостите на града, която неминуемо привлича интереса на всеки минувач, е гейзерът, намиращ се в центъра на Сапарева баня. Водата бликаща от този гейзер, е най-горещата в света – температурата й е над 102 градуса, което я прави, с няколко градуса по-гореща от тази в Липарските острови, Джурджитела, и Софиони.

В Сапарева баня има три църкви, които също биват посещавани като забележителност, от гостите на града. Църквата „Свети Никола” е една от най-старите в общината, и датира още от ХІІ – ХІІІ век. Разположена е в сърцето на града.

Църквата „Свети Георги” се намира в квартал Гьоргево, и датира началото си от средата на ХVІІІ век. Църквата е уникална със своята самобитна, запазена до днес, дървена архитектура. Всички дървени детайли – корони, греди, колони, са израз на дърворезбарското изкуство. Прочети повече »

Написано в Българската природа | Няма коментари »

Добринище – още един красив български град

април 26th, 2014 от kalina

DobrinishteИма едно градче, което е заобиколено, не от една, а от цели три планини. Между Рила, Пирин и Родопите се намира град Добринище. В града има седемнадесет минерални извора, благодарение на които, той се превръща в един от най-известните балнеолечебни курорти у нас.

Когато сте в Добринище, просто се огледайте – няма значение на къде ще погледнете, невероятната и уникална природа на родните планини ще Ви остави без дъх. В това китно градче се съчетават непосредствената близост с природата, и много от удобствата и преимуществата на съвремието ни.

Добринище е подходящ за туризъм, независимо кое време на годината е. СПА комплексът, който работи от 2007 година, разполага с плувен басейн с минерална вода, чиито размери са олимпийски. Има също детски кът, с басейн, подходящ за децата. Има още открити барове в басейна, или с изглед към него, а също и добър ресторант.

Ако се разходите до северната част на града, ще видите археологическите останки от селище, датиращо още от ранния неолит. В местността Доматарско пък, ще видите руини от тракийско селище, а в местност Гумнища пък, е имало друго древно селище. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм, Летен туризъм | Няма коментари »

На екскурзия в Чепеларе

април 26th, 2014 от kalina

чепелареНе е нужно да ходите в чужбина, за да се насладите на невероятни природни красоти. Нашата страна не е по-малко забележителна и красива, и за това сега ще ви разкажем за един от множеството родни градове, които притежават уникална природа, ред забележителности, и са се превърнали в предпочитани туристически дестинации. Става дума за сгушения в полите на Родопите град – Чепеларе. През последните години, този курорт се превръща в предпочитана дестинация за туристите, и най-вече за любителите на ски спортовете. Причината за това е, разположената в непосредствена близост до града, ски писта Мечи чал, както и фактът, че Чепеларе вече започна да се развива като самостоятелна ски зона.

Ски пистата Мечи чал е най-дългата у нас, и се нарежда сред най-добрите алпийски ски писти. Преди около седем години, в ски зоната на Чепеларе са направени сериозни инвестиции, което стана и главната причина, градът да започне развитието си като отделен ски-център.

Не знам дали има смисъл да говорим за забележителностите в Чепеларе – не е ли достатъчна невероятната природна красота на Родопа планина?! В близост до Чепеларе, се намира един от стоте национални туристически обекта, носещ името си напълно заслужено – по източния склон на рид Чернатица, се намират Чудните мостове. Наречени са така заради … отидете, вижте ги, и сами ще се досетите защо. Те са толкова красиви … Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »