Златни пясъци е невероятен морски курорт

юни 27th, 2014 от kalina

златни пясъциВ северната част на родното Черноморие има три големи курорта. Днес искаме да Ви разкажем за най-старият от тях, а именно – Златни пясъци. Курортният комплекс е разположен в защитена от закона територия, която носи същото име. Плажната ивица в Златни пясъци е дълга 3.5 км, а ширината й достига до 100 метра. Плажовете са покрити със златист пясък, който напълно потвърждава наименованието на курорта.

Началото на курортния комплекс Златни пясъци е поставено през 1956 година, когато са застроени 70 хотела, с общо 15 000 места за спане. „Оазис” е името на първият построен хотел, дал началото на съвременния курорт.

Както казахме, територията в която се намира курортът златни пясъци, е обособена като природен парк, защитен от закона, където може да се видят уникални растителни видове. Под закрилата на закона, в този природния парк са и много животински видове, които са застрашени от изчезване.

В парк Златни пясъци има пет маршрута за туристи. Някои от тях минават покрай стари чешми, имат кътове за отдих, и на места се откриват вдъхновяващ пейзажи към морето. Прочети повече »

Написано в Летен туризъм | 1 Коментар »

Свети Свети Константин и Елена е най-старият български морски курорт

юни 23rd, 2014 от kalina

Свети Свети Константин и ЕленаНай-старият курорт на родното Черноморие се намира на около 10 км от морската столица Варна. Носи името на Светците Константин и Елена, и е предпочитано място от туристи, както от България, така и от чужбина, всяка година.

Името на курорта произхожда от това на някогашния едноименен манастир, който се намирал в близост до днешния град. Строени през периода ХІV – ХVІ век, сградите на манастира са добре запазени и днес. В близост до него има аязмо, от което се твърди, че извира лековита вода. Църквата към манастира е действаща и днес, и всеки може да запали свещ за здраве. Тя представлява интерес както от етнографска, така и от археологическа гледна точка.

В манастира се пазят част от мощите на Свети Валентин. Легенда гласи, че който пие вода от лековитото аязмо, и запали свещичка пред иконата на светеца, ще живее втори живот.

Още преди Освобождението, курортът е бил предпочитано място от хиляди варненци. По-заможните си запазвали стаи в манастира, а останалите си строили вили между дърветата. Прочети повече »

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

Курортен комплекс Албена е третият по големина в България

юни 9th, 2014 от kalina

албенаКурортен комплекс Албена е третият по големина курорт в България. Той се намира на северното черноморско крайбрежие, и официално води началото си от лятото на 1969 година. Плажовете в комплекса са с обща дължина от 5 км, а ширината им, на места достига до 150 метра.

Както във всеки курорт, така и тук има множество хотели, в които туристите и посетителите на града могат да отседнат. Голяма част от тях са с изглед към морето, което респективно означава, че са разположени, ако не на самия бряг, то поне в непосредствена близост до него.

Подобно на другите подобни курорти, и Албена е място, което се посещава предимно от чужденци. Цели около 90 % от туристите в града, не са българи. За разлика обаче от другите курортни комплекси, в Албена е сравнително по-тихо и спокойно, което прави града по-подходящ за спокойна семейна почивка.

Ако сте любители на уникални растителни видове може да отидете до град Балчик, в който има ботаническа градина. Разстоянието от Албена до Балчик е едва 10 км., а в ботаническата градина може да се нагледате на най-различни, уникални, кой от кой по-впечатляващи, растителни видове.

На същото разстояние се намира и Дворецът. Това е архитектурно-парков комплекс, който в началото на миналия век е ползван от румънската кралица като резиденция. Прочети повече »

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

Слънчев бряг е предпочитан от чуждестранни туристи

юни 5th, 2014 от kalina

слънчев брягСлънчев бряг е курорт на родното Черноморие, чието начало е поставено през 1958 година, а година по-рано е започнало проектирането на курортното селище. От тогава до наши дни, в Слънчев бряг са построени над 200 хотела, има също и множество бунгала, десетки къщи за гости, и немалко частни квартири. Въпреки това голямо наличие на възможности за настаняване, може да Ви се случи, да не може да си намерите място, където да отседнете, ако не сте резервирали предварително.

От самото си създаване, слънчев бряг е посещаван повече от чужденци, отколкото от родни туристи. За първите тридесет години от изграждането му, в курортът са летували почти 8 000 000 туристи, като едва 2 500 000 са били българи, а останалите над 5 000 000 – чужденци.

Постоянното разрастване и застрояване в Слънчев бряг, е довело до това, че южната част на града напълно се е сляла с новата градска част на Несебър – граница между двете курортни селища, почти няма. Прочети повече »

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »