Рекорден брой български плажове удостоени с престижния световен стандарт „Син флаг“

април 29th, 2022 от Юлия

За първи път в историята на Програма „Син флаг“, в България 18 флага заслужено ще красят най-добрите ни плажове. Един флаг е присъден на единствената, отговаряща на световните стандарти марина – Марина Диневи.

През 2022 година заслужилите престижния световен стандарт „Син флаг“ са плажовете на Бялата лагуна, Албена, Кранево-Север, Златни пясъци, Слънчев ден, Обзор – Централен, Свети Влас – Нов плаж, Слънчев бряг – Север, Слънчев бряг – Централен, Слънчев бряг – Юг, Несебър – Юг, Поморие – Изток, Къмпинг Черноморец, Созопол – Централен, Созопол– Харманите, Дюни, Дюни – Юг и Аркутино.

Програмата „Син флаг” е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education – FEE) – неправителствена организация, в която членуват национални организации от над 70 държави от цял свят. Неин представител за България е Българско Движение „Син флаг.

Самата награда „Син флаг” е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над 4000 плажове и яхтени пристанища в цял свят. За да получат син флаг, управляващите тези плажове и яхтени пристанища, в т.ч. и хората, които ги посещават, трябва да изпълнят 32 критерии, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологичното образование, безопасността, услугите и удобствата им, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

Плажовете и яхтените пристанища със син флаг са чисти и сигурни, със съхранена околна среда. Броят им зависи пряко от степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава. Пример за това са първенците в класацията – Испания, Гърция, Франция, Турция, Италия, Португалия, които имат най-много флагове.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

За първи път в София – Фестивал на светлините Lunar

април 23rd, 2022 от Юлия

Фестивалът за светлинно изкуство LUNAR ще се състои за първи път в гр. София, в дните между 6-9 май 2022 г., като преобрази града в огромна галерия под открито небе. Най-мащабният арт фестивал в България ще обхване над 10 локации в централната част на столицата.

Когато луната изгрее, светлините на LUNAR ще бъдат включени, за да дадат нов облик на едни от най-красивите сгради и забележителности в града, а централни градски площади и паркове ще станат дом на високотехнологични светлинни инсталации.

Известни български и чуждестранни артисти ще разкажат истории, провокират въображението и изненадат публиката, чрез своето завладяващо светлинно изкуство.

Събитието се реализира с подкрепата на Европейски парламент в България, Министерство на културата и Столична община. Достъпът до всички произведения, част от фестивала, е свободен.

Всички светлинните творби и инсталаци ще бъдат активни всеки ден в рамките на фестивала от 20:30 – 00:00 ч.

ЛОКАЦИИ:

Представи си

ВИДЕО МАПИНГ ШОУНационална галерия “Квадрат 500”, пл. “Св. Александър Невски”

Дивата природа зависи от нашите навици

ВИДЕО МАПИНГ ШОУНационална библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, бул. “Васил Левски” № 88

divARTsity

ВИДЕО МАПИНГ ШОУHyatt Regency Sofia, пл. “Васил Левски”

Да дариш светлина

СТАТИЧНА ПРОЕКЦИЯул. “Московска” №17

CyberFlo

СВЕТЛИННА ИНСТАЛАЦИЯ Царска градина, откъм ул. “Московска”

SubAtom

СВЕТЛИННА ИНСТАЛАЦИЯ Царска градина, откъм пл. “Княз Александър I”

Сияем Заедно

СТАТИЧНА ПРОЕКЦИЯНароден театър “Иван Вазов”, ул. “Дякон Игнатий” №5

Лунна нощ

СВЕТЛИННА ИНСТАЛАЦИЯ Градска градина, фонтан пред Народен театър “Иван Вазов”

Магическа гора

СВЕТЛИННА ИНСТАЛАЦИЯ Градска градина, откъм ул. “Дякон Игнатий”

Ателие: “Рисуване със светлина”

СВЕТЛИННА ИНТЕРАКЦИЯ С ПУБЛИКАТА – Градска градина, фонтан пред Народен театър “Иван Вазов”

Infinitum

СВЕТЛИННА ИНСТАЛАЦИЯ – пл. “България”, откъм бул. “Патриарх Евтимий”

Glowing Heart

СВЕТЛИННА ИНСТАЛАЦИЯ – пл. “България”, откъм бул. “Патриарх Евтимий”

ЕXperience

СТАТИЧНА ПРОЕКЦИЯ – Национален дворец на културата, пл. “България”

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Приказно място в гр. Черноморец – Храм „Свети Никола“

април 22nd, 2022 от Юлия

Храм Свети Никола е църква в Черноморец

Храм „Свети Никола“ или както местните наричат това място – „Райската градина на отец Стилиян“ е малка църква, която се намира в непосредствена близост до плажа на гр. Черноморец.

Изключително приветливо място, което те грабва още с първите стъпки след металната порта на храма. Пред погледа на посетителите се разкрива божествена градина, която започва с пирамидални кипариси, които символизират мечовете на ангелите – пазили на Райската градина след изгонването на Адам и Ева. Тук има уникално разнообразие от цветя, храсти и дървета. Лоза отрупана с гроздове (гроздето е символ на Христос, от Новия завет). Има къпина – символ на Мойсей, който е разговарял с Бога в къпините. Закум – красиво, но отровно растение надарено от Бог с красота, ароматен и красив цвят. Има маслина – Христос е бил в Гетсиманската градина. Аврамово дърво – Аврам е изкопал кладенец в пустинята, за да може да даде знак и да виждат отдалеч, че там има кладенец, засажда това растение, което цъфти с много красив синкав цвят, така че хората да знаят къде да отидат до водата. Има още смокиня, пиния, лаврово дърво, дафинов лист, хинап, желязно дърво, арония, пау-пау, райска ябълка, бор, който не се чупи, защото дървесината му се огъва като каучук, китайски вишни, индийски люляк, гранде магнолия и още много прекрасни растения и дървета. Една от последните придобивки тук е метасеквоята /Китайски бор/.

В разнообразяването на райската градина, отец Стилиян не се спира до тук. В двора ще откриете и животни (символ на пробудата) – различни видове петлета, таралежи, костенурки, понякога змии (пак библейски животни).

Храмът „Свети Никола“ е осветен през 1858г. Изграждането му е свързано със старо предание за корабокрушение и спасени гръцки моряци в Созополския залив. Сред останките, които изплували от потъналата гемия, била и иконата на „Св. Никола”, която моряците носели със себе си. Когато си тръгвали наобратно, те оставили иконата на местните хора да я пазят, а по-късно и да съградят храм, посветен на Николай Чудотворец – покровител на моряците. Неслучайно старото име на гр. Черноморец е било Свети Никола. Преди да бъде издигната църквата, в местноста Червенка наблизо е съществувал български манастир с името „Св. св. Константин и Елена”. Ценна утвар и икони са били унищожени там от отстъпващите турски войски по време на Руско–турската освободителна война. Монаси успяват да скрият в подземията на манастира част от църковната утвар: икони и кръстве, приютени по късно в църквата „Св. Никола“. Резбован дървен кръст с обков, свещници, непрестолно евангелие, подарък от руските войски, носят времето на отминали събития и страни. Те, заедно с чудотворната икона на светеца – покровител, са единствените неща, които оцеляват след пожара на църквата „Св. Никола“ през 1995 г.

През 2001 година в храма идва да служи отец Стилиян. Съвременният облик на храма е негово дело. Може да срещнете този благ, добър и мил човек и до днес на това различно място, заредено с уникална енергия.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Отварят за един месец пещерата „Бисерна“ в Природен парк „Шуменско плато“

април 22nd, 2022 от Юлия

Пещера „Бисерна“ или позната още като „Зандана“ е най-дългата и красива пещера на Шуменското плато. Ще бъде отворена за посетители в работни дни от 11 април до 15 май 2022г. Посещенията ще бъдат възможни с предварително записване на телефон 054/800 765 (Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“), като минималният брой посетители е 8 души, а максималният – 12. Часовете на влизане са 10 ч., 11.30 ч. и 13 ч.

Горският път не е подходящ за автомобили и до пещерата се стига пеша. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен.

Пещера „Бисерна“ се намира на 1km западно от гр.Шумен в парк „Кьошковете“. Образувана е в зоогенни, жълтеникаво-кремави, захароподобни едрокристални варовици. Развита е в два етажа (Горна и Долна галерия). Дължината й достига 2700 метра, като в долното ниво е реката, а в горната галерия са причудливите природни форми – сталактити, сталагмити и сталактони. Названието й идва от факта, че капките вода стичащи се върху образуванията блестят като бисери. Най-красива е Голямата зала. Таванът й е пищно украсен с хиляди различни по големина и цвят образувания, по-малките от които са млечнобели, а по-големите имат кафяв цвят. Между тях има такива, които наподобяват форми на завеса, кораб, ботаническа градина, луковици, моркови и други. Художественото осветление в пещерата придава различни отблясъци на красивите карстови форми, които създават приказно усещане на туристите.

Температурата на въздуха варира от 9 до 13,2°, на водата – от 6,6 до 11°.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Празнична Великденска програма за пловдичани и гости на града

април 20th, 2022 от Юлия

По повод на предстоящите великденски празници, Община Пловдив организира тридневна празнична програма, която вклюва шест безплатни концерта на площад „Стефан Стамболов“. Ще се изявят Студио „Музикална вълна“, Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“, „Биг Бенд – Пловдив“, „Духов оркестър – Пловдив“ и Рок група „Сутура”.

За поредна година е организирана и експозиция на огромни яйца, които ще бъдат достъпни за пловдивчани и всички посетители на града пред сградата на общината, непосредствено до разцъфналата магнолия. Тази година за украсата на красивите великденски яйца са се потрудили възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в гр.Пловдив. Те пресъздават своите великденски сюжети върху 10 макета на яйца с големина от 70 см. до 1.20 м.

Празнична програма на гр.Пловдив:
23.04.2022г.(събота)
Място: пл. „Ст.Стамболов“
Начален час:12.00ч.- представление „Бхаратанатям“, организирано с подкрепата на посолството на Индия.
Начален час:17.00ч. Концерт на Студио „Музикална вълна“ с ръководител Ани Василева

24.04.2022г.(неделя)
Място: пл. „Ст.Стамболов“
Начален час: 12.00ч.- Празничен концерт на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“ с художествен ръководител и хореограф Мария Кьосева
Начален час: 18.00ч.- Концерт на „Биг Бенд – Пловдив“ с диригент Николай Гешев

25.04.2022г.(понеделник)
Място: пл. „Ст.Стамболов“
Начален час: 12.00ч. – Празничен концерт на „Духов оркестър – Пловдив“ с диригент Николай Гешев
Начален час: 18.00ч. – Концерт на рок-формацията „Сутура бенд“

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Възобновяват се круизите до остров Света Анастасия

април 17th, 2022 от Юлия

Ако сте планирали разходки през почивните дни в района на гр. Бургас, може да се възползвате от 16 април 2022г от възобновените круизи до остров Света Анастасия.

Директорът на Общинското предприятие „Туризъм“ Радовеста Стюърт съобщи пред БТА, че ще бъдат извършвани по два круиза дневно за начало, с предварителни записвания. Корабът ще тръгва от Магазия 1 на Морска гара от 10:00 и от 13:30 часа. Билетите за възрастни ще са 16 лева в двете посоки, за учащи и пенсионери цената е 12 лева. Деца до 3 години и хора с увреждания ще пътуват безплатно. За групови пътувания са предвидени отстъпки. Престоят на острова е два часа. Там туристите могат да разгледат интерактивния музей, да запалят свещичка в стария храм и да опитат някое от рибните изкушения в ресторанта.

За информация и резервации – тел.: 0882 004 124.

„Магазия 1“ се намира в непосредствена близост до входа на Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас, който е на 5 мин. пеша от входа на пристанището по протежение на ул. „Княз Александър Батенберг“. До „Магазия 1“ може да се стигне пеш, с автомобил и с велосипед. С автомобил се преминава през бариерата на Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас, която е с пропускателен режим. Паркирането в зоната за първите 15 мин е безплатно, а след това се заплаща по 1 лев/час.

Написано в Българската природа, Какво ново по морето?, Летен туризъм, Свободно за туризма | Няма коментари »