Опазвайки природата, можем да привлечем по-богати туристи

За по-щадящ подход към природата призова министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров по време на Втората национална конференция по туризъм в столицата. По думите му, по този начин ще можем да привлечем и по-богати туристи и така дивидентите за страната ще бъдат много по-сериозни.Министърът каза, че трябва, да се създаде ефективна работна среда и да се дискутират проблемите в сферата на туризма, защото той има още по-големи възможности за развитие. Опазването на природата и спазването на природозащитното законодателство ще доведе до добри резултати в туризма.

Министърът припомни, че заедно с Гърция и Испания, България има най-богатото биоразнообразие. И затова 30 % от територията на страната ни са обявени за защитени зони.

Чакъров каза, че ще бъдат построени множество пречиствателни станции за отпадни води по цялото Черноморие. За такива проекти са участвали 167 общини, с 191 предложения, на обща стойност около 200 млн.лв. За проекти във водния сектор ще бъдат изразходвани общо 1 млрд.лв.

Той каза още, че министерството е отворено за предложения към всички общини, но каза, че по-активните, са малките и средни, и призова големите към действие. Чакъров каза, че ще бъде създаден и публичен регистър на всички проекти свързани с екологията. Така, в интернет всички ще знаят различните етапи от развитието на даден проект.

Министърът отбеляза, че е необходимо да се положат повече усилия в областта на разделното събиране на отпадъците, защото различните туристически обекти полагат усилия за това, докато фирмите за сметосъбиране ги смесват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *