Празник на сливовата ракия

Троян съдовеТрадиционния празник на сливата и сливовата ракия се отбелязва ежегодно в последната седмица на Септември в Троян. Тази година  обаче празникът ще бъде открит по-рано – на 19 септември точно в 10.00 ч. в Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в троянското село Орешак.

Организаторите са се погрижили за празничното настроение да бъде подсигурено от богата програма – демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия от признати майстори, конкурс за най-добра сливова ракия, варене на сливов мармалад, ритуал за берекет на сливите, конкурс за най-оригинален карнавален костюм, забавни състезания за децата, томбола и базар, придружени от много хумор, песни, танци и изненади с участието на читалищни състави от общината.

Култов момент в програмата ще е подготвения тематичен фестивал “Среща на ракиите”. На шоуто ще гостуват и ще поднесат своите изненади севлиевската тиква, царевицата от Кнежа и смилянският боб. В 16.00 часа от началото на моста в Троян започва празничното дефиле на Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки. За доброто настроение на гостите е подготвена забавна програма с участието на Обществото на троянските шегаджии и чешити, както и групи от Габрово, Пирдоп и Кнежа. Вечерта на центъра в Троян пък ще пее финалистът от Music Idol 3 Русина.

казан в Троян

Организаторите на троянското ракиджийско шоу са Общината и Националното изложение на занаятите в Орешак, местният Винпром, читалище “Наука”, ИПЖЗ и Съветът по туризъм.

Източник: БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *