Къде изкараха празниците българите?

Голяма част от българите са предпочели да останат в страната за коледните и новогодишни празници. Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. Едва един процент от българите са предпочели да изкарат празниците в чужбина показва статистиката. Сред предпочитаните дестинации в чужбина са били такива с по-топъл климат като Дубай, Гърция, Египет, Мароко и Индонезия.

По време на коледните и новогодишните празници най-посещавани от сънародниците ни са били Велинград, Велико Търново, Сандански, Хисаря, Банско и Девин. Липсата на сняг във Велико Търново и афиширането му като център на СПА туризма в България е дало предимство на града и той е посетен от над 5000 туриста. Сред почиващите в старата столица е имало и редица чужденци от Румъния, Сърбия и Македония, които са резервирали цели хотели.

Сред ски ентусиастите най-предпочитан за поредна година се оказва Банско заради пистите разположени на голяма надморска височина и гарантирания сняг. Другите ни два големи ски курорта – Пампорово и Боровец – остават с далеч по-малко посетители по време на празниците. Отлив на български туристи се забелязва и в съседна Македония. В Охрид например за разлика от предходни години броят на българксите туристи е с 25-30% по-малък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *