Приказната Ниагара в Северна Америка

Ниагарският водопад е един от най-красивите  и забележителните в света и най-големият в Северна Америка. Той предоставя на своите посетители една невероятна гледка и  неповторимо изживяване. Буйните му води се разбиват мощно  в дълбокия поток пред него от приблизително  52 метра височина  и образуват милиони водни капчици, които се разпръскват навсякъде из въздуха. Видите ли го поне веднъж, той ще спре дъха ви и  ще замае погледа ви със своята прелест и очарование.

Ниагара извира от едноименната река и пресича границата между Сащ и Канада. Състои  се от три  по- малки водопада: Хорсшу, Американския и Брайдъл. Водопадът се е образувал преди повече от 10000 години в резултат на  разтопяването на огромен ледник в северноамериканските земи. Интересното е, че първоначалното местоположение на  това  чудо на природата  е било в непосредствена близост до град  Люистън, а след  много време течението му се изместило няколко километра в южна посока, където тоест се намира и днес.

Още от древни времена хората са се възхищавали на неговото великолепие. Първите писмени сведения свързани с него са  от 16-17 век. Те представляват  дневници на средновековни  мореплаватели, които  го  описвали като нещо  могъщо, необикновено и  прекрасно. В  наши дни  Ниагара е много привлекателен  за хората, които са неудържими почитатели на екстремните преживявания. Първият човек, който е скочил във водите му и  оживял след такъв  рискован скок е  американецът  Боби Лийч през 1911 година. Той се спуснал по водопада с голямо буре и се измъкнал почти невредим. Така след този случай  стотици други смелчаги се опитали да повторят   опита на Лийч , но не всеки имал късмета му.

Всяка година тук се стичат милиони туристи от цял свят, дошли да видят с очите си магията на това  неповторимо  място. Достъпът  до Ниагара бил улеснен още през 1848 година, когато бил издигнат и мост, водещ до самия водопад. Почти един век след това е построен и друг мост наречен  Рейнбоу, по който освен  пешеходци, можело да се придвижват и коли, като продължава да се използва и до сега.

С думи едва ли някой би могъл да опише нестихващото очарование на  този природен феномен, който се е превърнал в една  от най- големите атракции в света  и една от най- желаните туристически дестинации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *