Агенцията по туризъм сами ще управляват бюджета си.

Агенцията по туризъм ще има повече правомощия, като стане първостепенен разпоредител с бюджетни средства. Това предвиждат промените в Закона за туризма, приети на първо четене от парламента.След окончателното им гласуване агенцията по туризъм вече няма да зависи от бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката, а сама ще решава как да изразходва парите си, пише в. “Дневник”.

До окончателното приемане на промяната на практика остават две стъпки – обсъждане на второ четене в комисията по бюджет и финанси и гласуване на второ четене в парламента.

Предложението за промяната е на самия премиер Сергей Станишев. В мотивите към проекта за изменение на закона е записано, че по този начин агенцията ще е оперативно по-самостоятелна.

Ограничението й до момента например създава проблем с парите за реклама и средствата, които събира от туристическите изложения. Така например участниците в изложенията плащат такси, но те не отиват в агенцията, а директно в министерството на икономиката, коментират от ДАТ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *