Прословутото Виенско колело в столицата на Австрия

май 23rd, 2010 от dilyana

виенско колелоУвеселителният парк  във Виена е предпочитано място, както  от  деца, така и  от  възрастни  за релакс и забавления. Той предлага един изключително богат избор от различни видове атракции, като блъскащи се колички, зали с пейнтбол,  влакче на ужаси, водни пързалки, летене с балон и още много други.

Много са рядко случаите, когато можете да видите Пратера празен. Дори и през нощта тук е пълно с хора, дошли да се срещнат с приятели или просто да се разходят.

Именно сред тази оживена обстановка можете да се срещнете  може би  с най-яркия символ на град Виена и съществуващо от близо 100 години Виенско колело. То е изключително привлекателно за множеството туристи, които всяка година посещават австрийската столица и изгарят от желание да се повозят не него. То не е най-високото колело в света, но е едно от най- прочутите и посещавани.виенско колело през нощта

Истината е, че определено има защо. Издигайки  се постепенно до най-високата му точка, от там се разкрива една удивителна и пленяваща гледка към целия град. Но още по-красиво е през нощта, когато  Виена е осеяна с безброй светлини, греещи в различни цветове и ни разкрива своя неповторим блясък и прелест.

Колелото  е построено през 1897  година от  британският инженер Валтер Басет, като то  съществува и до наши дни. Създадено е в чест на 50- годишнината от управлението на император Франц Йозеф Първи. По време на Втората световна война  е почти напълно разрушено. На следващата 1945 година обаче е възстановено  изцяло в първоначалния си вид.

Всяка една кабинка, която е във формата на малък автобус (а те са общо 15),  побира около 10 – 15 човека.  Движи се  много бавно, така че всеки би могъл спокойно да се любува на открояващите се гледки пред него и да снима наоколо. Едно завъртане трае около 30 минути.

Със своите 65 метра то се забелязва от много, много  далече и предизвиква удивлението на всеки и тяхното нетърпение да се срещнат по-бързо с него.

Входът струва около 8 евро, но пък си заслужава изживяването.

А ето и малко снимки от музея на колелото, през който ще минете  след като си платите билета:


Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар