На ски в Алпите – област Вилдер Кайзер, Австрия

ски в АлпитеВъв връзка с нарастващия брой българи желаещи да изкарат една незабравима ски почивка в сърцето на Европа реших в няколко поредни статии да ви представя едни от най-посещаваните дестинации в Алпите за ски туризъм. Ще започна с най-добре развития и по мое мнение безспорния номер едно курорт в Австрия, а защо не и в Европа – ски областта Вилдер Кайзер.

Ски курорт Вилдер Кайзер се намира в областта Тирол (на 80км от Залцбург, на 110км от Мюнхен) и представлява обединение на четири по-малки курорта към намиращите се в региона градчета: Елмау, Сьол, Гоинг и Шефау. Със своите 250км писти Вилдеркайзер се превръща в един от най-големите ски курорти в световен мащаб. Разнообразието на пистите, прекрасните гледки и удобствата за настаняване в близост до курорта привличат голям брой туристи не само от Австрия, но и от съседните Германия, Италия и Швейцария.

С големия брой инвестиции през последните години до голяма степен бяха обновени съоръженията в ски курорта, в това число седалкови и шлеп лифтове, ратрак машини и ски гардероби. Вилдер Кайзер е разположен в регион със сравнително ниска надморска височина за Алпите – от 800 до 1300м – но големият брой снегови уръдия гарантира наличието на снежна покривка до края на месец март. Дължината на най-леките (сини) писти е 108км, на тези със средна трудност 120км, а на най-сериозните черни писти – 22км. Голяма част от лифтовете са седалкови, а високият им капацитет гарантира бързото извозване на скиорите и избягване на каквито и да е опашки на съоръженията. Тук се намира и наскоро построеният осем седалков лифт Кицбюлер, който е един от най-големите в Австрия.

Големият брой градчета в областта значително улеснява настаняването на многобройните туристи посещаващи курорта. Предлагат се семейни жилища на средно европейски цени, които са предпочитаният вариант от западноевропейския любител на ски спорта. Цените варират според категорията на хотелите, като нощувка в тризвезден хотел е възможно да се намери за цена от 20 до 25 евро.

От сезон 2007/2008 Вилдер Кайзер предлага на своите посетители нощно каране по 10 километрова осветена писта. За любителите на сноуборда в курорта е построен атрактивен фън парк. Цената на дневната карта за целия курорт е 35.50 евро.

Полети до Австрия

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *