Разкриха майстора от Казанлъшката гробница

май 16th, 2008 от goody

Казанлъшка гробницаФреските в Казанлъшката гробница са нарисувани от тракиеца Кодзимасес в средата на трети век преди Христа. Самата гробница е поръчана от владетеля Ройгос, син на Севт Трети.

Това обяви доц. Константин Бошнаков от Катедрата по стара история, тракология и средновековна история в Софийския университет.

По думите на доц. Бошнаков на фреска в гробницата е изобразен владетелят Ройогос и неговият баща Севт III. Преди година той забелязал на фотография надпис на самия купол на гробницата, направен над фигурите на двама владетели и в полето на трите колесници. Последващи изследвания с инфрачервени и ултравиолетови лъчи разкриват целият надпис – „Кодзимасис изографиса“ и под него „Ройгос син на Севт“.

Художникът Кодзимасис е известен в античната история, неговият автограф бе открит и върху стенописите в гробницата край село Александрово (Хасковско), която е с 30-40 години по-стара от Казанлъшката гробница.

Тракийската гробница край Казанлък е включена в списъка на ЮНЕСКО на историческите и архитектурните паметници със световно значение.

Написано в История и култура | Няма коментари »

Напишете коментар