Тракийската гробница край село Крън вече реставрирана и отворена за туристи

http://novini.zahotelite.com/wp-content/uploads/2009/10/Kran2-128x150.jpgНоворестврираната тракийска гробница Крън II  вече е офицялно открита за посетители. Гробницата  датирана от IV век пр. Хр. и е открита в Сарафовата могила край село Крън при съвместни проучвания на Историческия музей “Искра” в Казанлък, Националния исторически музей и траколожката експедиция на д-р Георги Китов през 1995 г. Тя е част от археологическия комплекс “Долината на тракийските царе”, включващ 16 гробници и храмове, сред които е и Казанлъшката гробница обявена за обект от световно значение под закрилата на Юнеско.

Тракийските гробница Крън II  е една от първите,  при изграждането на която девните траки са използвали тухли и хоросана. В нея има коридор и две правоъгълни камери. Стените им са покрити с многоцветни фризове, което според специалистите дава информация за съществуването на тракийска живописна школа в долината.  Това е най-ранният пример на тракийска гробница с изрисувани “цветни пояси”.

Проектът за реставрация е финансиран (със субсидия на стойност 33 хил. долара) по програмата “Посланически фонд за опазване на културното наследство” – специализиран фонд на Държавния департамент на САЩ, основан с цел опазване на световното културно наследво, като израз на уважение към други култури.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *