Южните ни плажове ще се стопанисват от общините

май 28th, 2008 от goody

плаж в БургасТова постановява решение на Министерският съвет от 26 май. Решението засяга плажове и прилежащата им акватория, като се предоставят на общините от Бургаска област, както следва: Несебър 14 плажа, Поморие 7 плажа, Бургас 9 плажа, Созопол 15 плажа, Приморско 4 плажа и Царево 16 плажа. Общо предоставените плажните ивици са 65.До 31 май министърът на регионалното развитие и благоустройство трябва да организира предаването на обектите на съответните общини. Плажовете се предоставят за управление и извършване на задължителните дейности съгласно допълнителните разпоредби на Закона за устройство на черноморското крайбрежие за срок до приключване на концесионната процедура, с влязъл в сила концесионен договор за съответния плаж.

Междувременно, за пореден път на 28 май бе напомнено за липсата на достатъчно спасители за плажовете по българското Черноморие.

„И тази година 17-годишни деца ще ни спасяват по плажовете на Южното Черноморие“, каза Величко Бегов, специалист по водно спасяване към Областния съвет на Българския червен кръст в Бургас, цитиран от БГНЕС.

За цялото Южно Черноморие са необходими най- малко 800 спасители, но щатната бройка едва ли ще бъде попълнена тази година, каза още Бегов. Концесионерите и стопаните на плажовете трябва да предложат добри заплати и прилични битови условия на спасителите, за да ги задържат на работа.

Публична тайна е, че квалифицираните специалисти в този бранш вече са се спазарили да работят в чужбина, където заплатите могат да достигнат и до 3000 евро. По бургаските плажове спасителите ще получават 600-700 лева, като отделно ще им се заплащат квартира и храната.

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »

Напишете коментар