Удивителната Айфелова кула в Париж

юли 12th, 2010 от dilyana

Айфелова кулаАйфеловата кула е сред най-популярните  архитектурни забележителности в цял свят  като на година се посещава от над 6 милиона туристи. Тя е разположена в най-романтичния град в цяла Европа, а именно Париж. Истината е, че когато споменем Айфеловата кула непременно се сещаме за красивия град и обратно – когато говорим за Париж, несъмнено в съзнанието ни изниква и величественото здание.

Кулата е построена през  1889 година  като входна арка за Световното изложение и в чест на отбелязването на 100 годишнината от края на Френската революция. Нейн създател е Александър Густав Айфел( и до днес носи неговото име), а  издигането й отнело близо 2 години. За създаването на този архитектурен шедьовър са били нужни към 6,5 млн. франка, над  70 000 тона желязо и  повече от  200 човека, които  работели  по нейното издигане.Айфелова кула в Париж

Огромната метална конструкция е висока над 320 метра и има 1665 стъпала, които стигат  чак до самия връх. Посетителите обаче могат да се изкачват по стълбището само до 2 етаж, като оттам до най-високата точка на кулата се стига с асансьори.

Любопитен е фактът, че до 1930 година това здание е било най-високото в света, докато не отворил врати  Крайслер Билдинг в Ню Йорк. Но затова пък все още никой не може да я измести от челната позиция във Франция.

В началото на  създаване й французите са смятали да я разрушат след 20 години, но впоследствие се превръща в място за научни опити, като там са инсталирани барометри, радиотелеграфски уреди, гръмоотводи и още много други. По-късно писатели от цял свят започват да я описват в своите произведения – кой с добро, кой с лошо и така славата й започнала малко по-малко  да  се разпространява. Все пак кулата остава непокътната и  се нарежда сред най-прочутите конструкции на планетата.

В наши дни тя има множество умалени копия и безброй имитации, но никое от тях не може да се сравнява с истинската Айфелова кула.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар