5 места, които трябва да посетим преди да умрем

Може би много пъти сте се питали кой са най – интересните, най-вълнуващите и най-завладяващите туристически дестинации по света. Факт е, че те са страшно много и  малко са тези, които имат възможността да обиколят повечето от тях. След мъничко  ще ви запозная с едни от най-известните и  внушителни места, които някога можете да видите.

 

1.Водопада  Виктория.

Това е един от най-красивите и приказни водопади, които съществуват на нашата планета. Бурните му води извират от река Замбези, която се намира между африканските държави Замбия и Зимбабве. Жителите от тези страни наричат този природен феномен Моси-Оа-Туния, а  всеизвестното  си название Виктория носи от средата на 19 век. Всеки дошъл да посети великолепието на живописния водопад е оставал без дъх и се е прекланял пред могъществото му.

 

2.Египетските пирамиди.

Пирамидите са  част от Седемте чудеса на античния свят, като  са единствените оцелели до днес. Те са свидетелство за истинската мощ  и величие на съществуващите някога древни нации и народи. Най-известните от  тях  са  пирамидите на  фараоните Хеопс, Хефрен и Микерин, които се намират в Мемфиския некропол на западния бряг на река Нил. Строителството на огромните здания било тясно свързано с религиозните вярвания и убеждения на древните египтяни и тяхната почит към великите им богове.  Големият Сфинкс в Гиза, който също е неделима част от старите пирамиди представлява  внушителна по своите размери статуя, изобразяваща човешка глава и тяло на лъв, като тя символизира пазител на спокойствието на погребаните в пирамидите фараони.

 

 

3.Мачу Пикчу  или  т.н. „Изгубеният град на инките”  е създаден от тях през 15 век в днешен Перу. Древното селище е издигнато на приблизително 2400 метра надморска височина в Андите, като е построено в чест на могъщия владетел на този народ – Пачакути. Оттук се откриват  зашеметяващи гледки и пейзажи, които са просто несравними.

 Като цяло града е бил много малък и не се състоял от повече от  200 сгради, които представлявали в  основната си част храмове, складове, жилища на обикновеното население и резиденции. Тук обаче се крият много тайни и загадки, които едва ли някога ще разберем. Едната от тях е, че през 1552 година, когато испанците навлезли тук, всичките жители на Мачу  Пикчу  изчезнали мистериозно и до сега никой не може да обясни какво точно се е случило тогава.

Днес той  е част от световното културно и природно наследство на  Юнеско.

 

4. Колизеумът в Рим е  античен римски амфитеатър издигнат по заповед на император Веспасиан, но строежът му завършва при наследника му Тит през 80 година. Мощното здание е едно от най-великите постижения на древното римско  архитектурно дело и неоценим исторически паметник в наши дни. Всяка година тук се стичат множество туристи, дошли отблизо да станат живи свидетели на един отминал свят, който с гордост и до днес  напомня за себе си.

Определено Колизеумът е едно от местата, които трябва да посетим поне веднъж в живота си.

 

5. Сигурна съм, че сте чували за Наклонената кула в  Пиза, Италия, която всъщност представлява  катедрална камбанария. Интересен е фактът, че скоро след нейното издигане към края на  1173 г. тя започва значително да се накланя на север, вместо да стои в изправено положение. За близо сто години нейният строеж бил спрян, а когато бил възобновен кулата  от север започнала да  мести  наклона си на юг. Удивителното в случая е, че камбанарията по принцип отдавна е трябвало да падне, но е факт, че и до сега  не е. Специалисти редовно следят за нейното състояние и  се опитват  по всякакъв начин да предотвратят евентуалното й срутване.  Тя е висока приблизително 60 метра и достига внушителното  тегло от 15 000 тона.

 

 

One comment

  1. Мачу Пикчу или т.н. „Изгубеният град на инките” е това е наистина място което трябва да се посети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *