Да защитим дома си преди пътуване

август 12th, 2010 от dilyana

Понякога готвейки се да заминем далеч от дома си и да се отдадем на заслужена почивка, забравяме да се погрижим достатъчно за дома си в наше отсъствие и това понякога има лоши последици. За да го защитим максимално докато ни няма независимо по какъв повод  – по работа или пък на почивка, прочетете следните съвети….

защита на къщата1. Не забравяйте да не държите разхвърлени из  къщата си никакви ценни вещи като документи, бижута и скъпи предмети. За най-сигурно ги приберете в личния си сейф, а ако нямате такъв ги дайте за съхранение в най-близкия банков клон.

2. Предупредете съседите си, че ще ви няма за известно време и ако не е проблем за тях просто да наглеждат жилището ви . За всеки случай им дайте и ваш мобилен номер, на който могат да ви намерят, ако изникне нещо спешно.

3. Помолете ваш близък приятел или роднина да се грижи за дома ви – да полива цветята, да храни домашните ви любимци и т.н. Важно е да не изглежда съвсем очевидно, че в момента никой не живее там.

4. Преди да потеглите проверете дали сте затворили и заключили навсякъде и дали всичките ви уреди са изключени. Не си и помисляйте да оставяте ценни неща на или около прозорците, които могат да бъдат лесно забелязани отвън (това се отнася най-вече, ако живеете в къща).

5. Отбягвайте предварително да се хвалите пред непознати хора, че ви предстои пътуване. Никога не се знае кои са те и какво биха могли да направят.

6. Един от най-ясните знаци, че ви няма от по-дълго време е препълнената пощенска кутия. Затова, ако имате абонамент за получаване на вестници и списания по пощата ги отменете докато се завърнете или ги пренасочете към друг адрес.

7. Никога, ама никога не оставяйте резервните  си ключове  под стелката или някъде около входната врата. За по-голяма ви  безопасност ги дайте на приятел или съсед.

8. Ако имате телефонен секретар голяма грешка бихте допуснали, ако запишете съобщение от рода на: „В момента ни няма, ще се върнем след 4-5 дни… „ . По-добре го оставете такова каквото си е.

9. В наши дни има хиляди начини, чрез  които може да заблудите недоброжелателите, че сте си у дома. Един от тях е като си монтирате автоматични таймери за осветление. По този начин светлините се включват и изгазват в точно определен час. Те могат да се закупят от големите хипермаркети и не са много скъпи.

10. Ако разполагате с алармена система или видео камери  преди тръгване ги изпробвайте дали работят.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар