Съсипваме природата в Пирин

август 24th, 2010 от dilyana

Пирин планинаНаскоро Юнеско постави по-строги изисквания към опазването на нашето природно богатство в Националния парк Пирин. Това беше обявено от Коалицията, от граждански групи и неправителствени организации, които са за спирането на строене на хотели и частни имоти в неговите граници.

Специалистите еколози  убедително защитават идеята на националната организация да се разширят границите на Пирин като част от световното природно наследство.

От Юнеско са категорични, че изграждането на ски зоната в курорта Банско е нанесло големи щети на  природните дадености на планината, което пък от доста дълго време неправителствените организации се мъчат по всякакъв начин да докажат, дори и чрез съдебни дела, уточняват еколозите. Установено е, че базата е строена в разрез на одобрените планове и нарушенията трябва да бъдат поправени като се залеси отново изсечената територия. Поради това, че ски зоните Банско и Добринище не се вписват в поставените  условия на конвекцията за световното наследство, те не са вече под егидата на Юнеско и в момента представляват една буферна зона.

В решението на организацията изрично е посочено да се спре развитието на ски съоръженията, както в парк Пирин, така и в буферните му зони. Страната е длъжна да се погрижи за опазването на защитената територия и да не позволява строителни дейности отсега нататък.

За пореден път се убеждаваме, че създаването и разширяването на ски курортите пречи на опазването на природата в защитените местности. У нас тези местности заемат едва 5% от цялата площ на страната. Жалкото е обаче, че дори и малкото, което имаме не можем да опазим пълноценно и не сме способни да се справим с несправедливостите и несгодите, които се случват в държавата ни.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар