Уникални манастири по света – 2

октомври 9th, 2010 от dilyana

По света съществуват множество красиви и неповторими манастири, които имат своята интригуваща и пленяваща история. Някои от тях могат да ни удивлят с архитектурата си, други с дългогодишното си съществуване, а трети на местата, където са построени. Научете малко повече за най-интересните от тях като прочетете редовете по-надолу…

5. Манастирът  Жеронимуш в  Лисабон, Португалия е същински архитектурен шедьовър. Той се е превърнал в емблематичен за португалската столица и  има приказен и омагьосващ външен вид. Тук бъдете убедени, че няма изобщо да скучаете и ще научите много нови неща. Обителта е издигната в чест на Вашко да Гама и неговите мореплаватели, завърнали се   успешно от пътешествието си  до Индия.

Манастирът  Жеронимуш

6. Комплексът  Сумела е разположен в Турция и е изграден в самите скали. Християнският храм е създаден още през 386 година  при царуването на римския император Теодосий Първи.  Той бил построен от двамата атонски монаси – Варнава  и Софроний, които намерили в пещерата икона на Дева Мария. През 1340 година  е разширен и преустроен. Тук дори е коронясан византийският император Алексий Трети. Сумела е един от най-древните храмове изобщо в човешката история, а неговата културна стойност е безгранична.

Комплексът  Сумела

7. Атон представлява  древна монашеска република и е сред  най-свещенните и религиозни места в света. Наречен е още Света гора и на него се намират към  20 манастира, всеки от които има самостоятелно управление. Основите на Атон са положени през 963 година, след като монах Анастасий построява великолепната  обител Велика Лавра. И до наши дни храмът е най-голям измежду всичките такива. Тук е абсолютно забранено да идват жени, дори по стените никъде няма изрисувани  женски лица. Като най-забележителни обители в Света гора се открояват  Ватопедският, Хилендарският и Зографският, които са с висока стойност за историческата наука.

Атон

8. Мон сен Мишел се намира в Долна Нормандия, Франция. Той е малък остров, зает изцяло от уникален и прелестен манастир, който е излязъл от някоя приказка. В абатството живеят около 40 човека, но годишно се посещава от милиони хора. Комуната възниква още през 6 – 7 век, а няколко столетия след това се образувало и селце около нея. На върха на сградата на 170 метра от земята се издига величествената статуя на Архангел Михаил. През 1979 година става част от списъка на Юнеско за Световното културно наследство.

Мон сен Мишел

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар