Българите пътуват повече към Турция

октомври 30th, 2010 от dilyana

ракаПътуванията на нашенците извън страната ни през септември 2010 година са към 355 хил., или иначе казано с 21.4% по-малко в съпоставка със същия период на миналата година. Повишаване на пътуванията са отчетени само към Турция с около 7.4%, показа отчета на НСИ за месеца.

В същото време спадат излизанията към всички останали наблюдавани държави. Най-много са намалели пътуванията към Словакия – с 55.6%, Япония – с 55.6%, Швейцария, Португалия, Израел, Испания и т.н.

От общия брой пътувания на българите в чужбина най-много са тези, които са били по повод  гостуване на близък или роднина – 36.4%. После се нареждат пътуванията поради служебни ангажименти и бизнес дела, следвани от тези с цел почивка и екскурзия.

Идванията на чуждестранни граждани у нас през септември 2010 са 1.01 млн. и се покачват с 8.1 % в сравнение със септември 2009 г. Нарастване е отчетено при чужденците, които пристигат в България  на почивка – с 13.1%. В същото време обаче се усеща спад при служебните пътувания.

Значително зачестяват и гостуванията на хора от Република Македония – с 59.2%, Сърбия  – с 47% и Русия – с 44.6%.

Поради орязани заплати и нестабилни финанси, масово българите  не могат да си позволят да отидат на  екскурзия  до друга  страна, за разлика от  годините преди финансовата криза, когато разполагаха със значително повече средства и можеха поне веднъж да се насладят на този лукс.  Затова  и предпочитат да почиват в родината ни. Наскоро стартира проект за разпространението на българския туризъм и запознаване на чужденците с възможностите за отмаряне у нас. Да се надяваме тази кампания да пожъне успех и държавата ни да се превърне в известна европейска туристическа дестинация.

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар