Повече немски туристи у нас през лято 2011

април 12th, 2011 от dilyana

туризъм лято 2011Българските специалисти от областта на туризма очакват тази година броят на посетителите от Германия да се увеличи значително, в сравнение с 2010 година. Немските гости от край време предпочитат България за тяхна лятна дестинация, поради ниските цени и огромните възможности за развлечения, които се предлагат по морските ни курорти.

Повече от половин милиони немски туристи са били на почивка у нас миналата година, обяви във Варна посланикът на Германия в страната ни Н.Пр.Матиас Матрин Хьопфнер. Той бе на визита на кмета на морската столица Кирил Йорданов.

Посланикът потвърди, че потокът от граждани от Германия ще бъде минимум толкова, колкото е бил и предният горещ сезон. Тъй като инфраструктурата в България се е подобрила значително, това може да бъде само един голям плюс за нас и развитието на туризма.

В същото време положението в южната ни  съседка Гърция не е особено розово. Там яхтеният бизнес е на път да замре, тъй като собствениците на яхти, които се отдават под наем предпочитат да отидат в Турция или Хърватия и там да практикуват бизнеса си. В отговор на това печалбите на страната от пристанищата й са намалели драстично.

Поради високите данъци и кризата в туризма, собствениците решиха да пренесат дейността си в държави, където вероятността да припечелят нещо е много по-голяма.

Значителен е броят на фалиралите бизнеси, чиито корабчета и яхти за иззети от банките, тъй като не могат да погасяват вноските си към тях.

Кризата в този сектор на туристическия отрасъл в Гърция започна още през 2008, когато търсенето рязко спадна с около 50 процента.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар