Чепеларе ще посреща ски сезона с нов 4-седалков лифт.

ноември 13th, 2008 от goody

Хеликоптер завърши монтажа на стълбовете за новия лифт в Чепеларе. Той ще подмени изцяло досегашната морално остаряла и бавна въжена линия, която е в експлоатация от около 30 години. Модерното четириседалково съоръжение ще бъде пуснато в експлоатация в средата на декември. То е с капацитет 2000 души на час и само 9 минути ще бъдат достатъчни на туристите да изминат 2 700 м., разстоянието от града до връх „Мечи чал“. Лифтът е доставен от френската компания „Помагалски“.
За началото на зимния сезон ще бъде пусната в експлоатация и най-модерната в България система за изкуствен сняг. При -3 градуса системата ще може да покрие пистите със сняг за 100 часа.

Инвеститор в съоръженията е публично-частното дружество „Чепеларе курорт“ АД, акционери в което са община Чепеларе с 49% и „Родопска инициатива“ АД с 51%. Вложенията са част от проект за превръщане на Чепеларе в предпочитана от българи и чужденци туристическа дестинация през следващите години. Проектът предвижда инвестиции за над 50 млн. евро, като над 15 млн. евро ще бъдат вложени само в съоръжения.

Първият етап завършва в края на 2008 година и включва реконструкция на съществуващия лифт, изграждане на ново лифтово съоръжение с дължина 2700 метра, изграждане на система за изкуствен сняг за писта с дължина 3,5 км, доставка на две нови снегоутъпкващи машини „Принот“, цялостна обработка на съществуващите писти, маркировката им по европейски стандарти и изграждането на специално проектиран сноуборд парк.

Вторият етап ще се реализира в периода 2009-2011 година. Той предвижда създаването на спортно ядро до град Чепеларе и втори лифт, дълъг над 3 км., свързващ спортните съоръжения с връх „Мечи чал“.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар