Манастирът Клюни – шедьовър на църковното изкуство

юни 5th, 2011 от dilyana

Манастирът КлюниМанастирът Клюни е вдъхновяващ пример на средновековното църковно строителство, намиращ се във Франция, в департамент Сон – е – Лоар.

Манастирът Клюни е една от най-прекрасните и внушителни обители, които някога сме виждали. Той е създаден от Бенедиктинския орден през 9 век в графство Френска Бургундия. Неговите основи са положени от последователите на клюнийското движение, което по това време имало изключително силно влияние в Свещената римска империя и издигало идеята за върховенството на папата над всички светски владетели. Клюни дълго време бил главният център на движението.

В манастира е завещана богата история на хилядите монаси, които били посвещавани в тайните на християнската вяра и давали строг обет за безбрачие, както и да следват неотлъчно правотата на Божието слово. Голяма част от деня си прекарвали в труд и молитва и изпълнявали строго правилата на Свети Бенедикт. Векове наред възхитителната сграда на абатството Клюни е била най-голямата религиозна постройка в страната, докато не била разширена базиликата „Свети Петър“ в Рим.

Монашеският комплекс е забележителен по своята архитектура , изграден по римски образец и състоящ се от общо три църкви, построени преди повече от 8 века.

Още в началото на своето създаване, манастирът започнал да се ползва с големи права и имал голямо влияние в империята. По времето, когато управлявал Уилям Първи Благочестиви, монасите от абатството не плащали никакви държавни данъци, като трябвало само да се молят за спасението на душата на владетеля.

В периода на Средновековието Клюнийският манастир дал началото на повече от 1000 дъщерни манастира, разпръснати из територията на цялата империя. Мощта на този център на клюнийското движение е секната по времето на Френската революция, когато значителна част от обителта  е разрушена.

В миналото комплексът е бил огромен на размери, като затова свидетелстват и останките от старите сгради. Манастирът е едно красиво място,  със старинна архитектура и удивителни форми.

Днес към обителта има изграден музей, където посетителите могат  да се запознаят по-подробно с миналото на забележителността.

 

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар