Манастирът Сумела – частица от християнската религия

ноември 13th, 2011 от dilyana

Манастирът СумелаМанастирът Сумела е едно от най-впечатляващите архитектурни чудеса, които могат да се видят в Турция. Древният християнски храм, който е изграден в чест на Дева Мария, е разположен по склоновете на отвесна скала, в живописна местност на областта Трабзон. Манастирът е  изключително труднодостъпен, тъй като се издига на 1200 метра и е сякаш издълбан в скалите.

Легендите разказват, че началото на този храм е поставено от гръцките свещеници Варнава и Софроний, който дошли от Атина и се преселили в района на Трабзон. Те намерили убежище в пещерите, където попаднали на чудотворна икона на Богородица. Те приели това като знак от Бога и решили на същото място да основават храм, който бил завършен през 386 година.Манастирът Сумела

Всъщност тази история не звучи толкова нереална и неправдоподобна. Липсата обаче на каквито и да било исторически документи и сведения, които да посочват конкретни дати са причина за съмненията относно истинността на версията.

През годините на своето съществуване,  манастирът е разрушаван  множество пъти и е възстановяван отново. Най-ранната му масова реставрация е била по времето на император Юстиниян (през 6 век), като той наредил скалното чудо да бъде разширено.

По-късно, през 1340 година при управлението на император Алексий Трети,  Сумела е разширена отново.Императорът дори пожелал тук да се извърши неговата коронация, като в централната зала на храма са запазени стенописи, изобразяващи именно този момент, когато короната се подава на Алексий.

Манастирът Сумела

Дори и когато тези територии попадат под османска власт, манастирът не е разрушен. Даже напротив – през следващите векове продължава да се развива и украсява със стенописи.

През 1923 година, когато избухва напрежение между Гърция и Турция, храмът изцяло обезлюдява,а монасите взимат всички ценности и икони, които могат да носят със себе си.

По-късно турското правителство поема изцяло грижата за тази забележителност, която днес е една от най-популярните дестинации в Турция.

За да се достигне до манастира, трябва да се изкачат огромен брой стъпала, но пък изживяването си заслужава – открояват се невероятни гледки към цялата околност, а освен това има възможност отблизо да се разгледа уникалната обител.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар