Град Сопот – родното място на Иван Вазов

февруари 9th, 2012 от dilyana

Сопот Град Сопот се намира в Централна България, в област Пловдив. Отстои на 5 км. в западна посока от град Карлово и е известно българско възрожденско градче, което се гордее със своята история. Сопот е основан през 14 век и е сред  най-старите селища в областта.

Сопот се е разпрострял в полите на Стара планина и не спира да черпи от нейната красота и очарование. Когато и да решите да го посетите, ще останете удивени от прекрасната обстановка, спокойствието и свежия планински въздух.

Не далеч от Сопот е разположена и началната станция на седалковия лифт, който отвежда до хижа Незабравка. Той е известен като най-дългият лифт на Балканския полуостров.

Сопот е родно място на великия поет и писател Иван Вазов, завещал на България едно великолепно и безценно творчество от чудесни разкази, повести и стихове. Днес в градчето живеят приблизително 9 души.

Къща-музей Иван Вазов

В Сопот и до наши дни са се съхранили изконните български традиции и възрожденски дух. Обстановката там е особено приятна и е чудесно място за тиха и релаксираща почивка.

Сопот

Най-интересни места за посещение там са къщата-музей на Иван Вазов, която присъства и в списъка на Стоте национални туристически обекта. Докато трае Руско-турската война (1877-1878), постройката е срината със земята, но през 1935 година сградата е реставрирана и  тържествено открита  от цар Борис Трети.

Друга забележителност е девическият манастир „Въведение Богородично“, който е построен през 17 век, а в началото на Освободителната война е разрушен. По-късно дейността му е отново подновена, като продължава да функционира и до днес. Манастирът „Св. Спас“ е още едно място, което ще ви бъде приятно да посетите.

Районът около Сопот е изключително подходящ  практикуване на екстремни спортове. Любителите на екстремните изживявания определено ще останат доволни, тъй като там могат да правят неща, като парапланеризъм, скално катерене, каране на планинско колело и т.н.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар