Град Сопот – скрит в полите на Стара планина

град СопотСопот  е  едно обаятелно кътче  разположено в  Стара планина и се намира само на  5 км. от град Карлово.

Той  е родно място на един от най – известните и велики български  писатели, а именно Иван Вазов.

В годините на българското Възраждане Сопот е бил развито търговско и занаятчйско средище. Тук най-много било произвеждани гайтани и аби, който били продавани в границите на Османската държава.

По това време той бил наричан “ Златния Сопот”. Може би ще се запитате защо? Защото градчето било не само много  красиво, но и защото по важност можело да се съревновава дори и с най-важните търговски центрове в  империята.

Днес като население и територия то е много малко, но тук са се запазили ценни паметници на културата, тясно свързани с нашето минало и история. Един от тях е родната къща на Иван Вазов, която предизвиква голям интерес у туристите. Тя  се шири в цетралната част на Сопот, където е и изграден площат в памет на знаменития автор.град Сопот

Идвайки тук вие ще можете  отблизо да се докоснете до прекрасното  му и завладяващо творчество, до неговите радости и несполуки, до земята, която го е вдъхновявала  и, която е тачил. Ще можете да разберете всичко за живота му и ще почувствате  голямата му обич към България.

Близо до центъра на селището се намира и старата   воденица на дядо Стоян, която писателят описва в своята книга “Под игото”.

Друго интересно място, което си заслужава да се посети е Девическият  манастир, създаден през втората половина на 17 век от монахинята Сузана. Няма как да не ви направи впечатление, че е наполовина вкопан в земята, като почти всички храмове и църкви от  този период. Тук са запазени и голяма част от т.нар. светии без глави.град Сопот

Духът на българските традиции, вяра и култура са едни от нещата, които са се съхранили в Котьовата къща и Хаджи Стоилковата къща. Със своя очарователен и старовремски вид те не остават незабелязани. В тях се пазят много вещи, мебели, предмети и съдове, които са част от битието и навиците  на възрожденския българин, които имат особено ценна стойност на нас.

Сопот също така има и магнетична природа, която го заобикаля от всичките му страни. Бистрите и клокочещи води на река Леевица си проправят път през планината съвсем наблизо. А най-дългия лифт на Балканите ще ви срещне с безкрайните красоти на парк “Централен Балкан” и ще ви покаже техния магнетизъм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *