Дяволското гърло – една от най-уникалните пещери в България

февруари 26th, 2012 от dilyana

Дяволското гърло
Дяволското гърло

Дяволското гърло е една от най-красивите и необикновени пещери на територията на България. Тя се е образувала преди милиони години, а през това време природата е сътворила това подземно царство, от което едновременно те побиват тръпки и се възхищаваш.

Дяволското гърло не прилича на повечето пещери у нас, тъй като в нея няма да видите огромно разнообразие на скални образувания, като сталагмити, сталактити и сталактони. Дяволското гърло представлява една огромна зала (наречена Бучащата зала), където се чува неспирния грохот на водата, течаща между скалите. Невероятна емоция предизвиква усещането на попаднеш на подобно място, което е сътворено изцяло по естествен начин, без човешка намеса. Маршрутът из вътрешността е осеян с тесни, хлъзгави и разположени плътно едни до други стълби. Най-красивата и запомнящата се част от пещерата се намира при нейния изход. Природното богатство на  Родопите се е разгърнало в цялото си очарование и прелест и ще ви омае с неподправеността на своя чар и магията на приказните пейзажи.

Дяволското гърло се намира в района на Триградското ждрело, на 1.5 км. от село Триград. Пещерата е образувана в следствие на пропадане на земните пластове, което е причинено от бурната река, падаща от 40 м. височина. По този начин се е оформила днешната Бучаща зала, имаща дължина от 100 м. и широчина 40 м. Според специалистите размерите й са достатъчни, за да може съвсем спокойно в нея да се побере сграда, с големината на катедралата „Св. Александър Невски“.

Интересен факт за пещерата е чрез през нея преминава най-големият подземен водопад на Балканите. Също така през зимата в Дяволското гърло убежище намира най-голямата колония от дългокрили  прилепи на Балканския полуостров.

За първи път през 1962 г. в пещерата  проникват алпинистите Никола Корчев и Елена Пъдарева. Те достигат до голямата зала, но тъй като им липсва необходимата екипировка да продължат, се отказват и не рискуват да  тръгнат нататък.

Днес Дяволското гърло е част от Стоте национални туристически обекта. През лятото забележителността е отворена за посещения от 8.00 до 18.00 ч., а през зимата става с предварителна заявка.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар