Една кратка среща с миналото- Етнографски музей Етъра

Архитектурно- етнографският  музей  Етъра е разположен само  на 8 км. южно от град Габрово. Той  представлява  музей на открито, което го прави  и единствения по рода си  в страната ни. Комплексът  за първи път започва да работи с  посетители на 7.09.1964г., като  той е  основан по идея  на Лазар Донков.

Етъра  е едно много интересно и вълнуващо място, което  разкрива  всички страни  не само от живота и бита на жителите на Габрово и неговия край, но и архитектурните традиции  и решения, типични  за този регион в периода на Възраждането. Всичко това е събрано в 50-те обекта, които представляват  шарени къщи, занаятчийски работилници и съоръжения за вода. Всеки един от  гостите на града ще има чудесната  възможност на живо да види и да се запознае  отблизо с миналото на габровци  и поне за кратко да се пренесе в онова забележително време.

Музеят ни дава един  невероятен шанс сами да се убедим  в таланта, способностите и изобретателността на  великите  габровски строители. Тук можете да видите общо 16 къщи, издигнати с невероятен стил и класа и почти не различаващите се една от друга. Но въпреки всичко всяка една от тях притежава свой собствен дух и излъчване. Но най- емблематичният  обект  е водното колело, превърнало се в символ на Етнографския музей.

Тук се намира и  единствената  колекция  в България на народна техника на вода, а обектите се простират на обща площ от 7 хектара земя.

Обстановката  в комплекса е много приятна и отпускаща  и  сякаш пренася  човек далече назад във времето, в ерата на българското възраждане, когато запазването на националното самосъзнание, вяра, език и книжовност са били  за  нашите предци на първо място, а борбата за свобода- тяхното призвание и начин на живот.

Малките криволичещи калдаръмени пътечки, старите каручки, целите  изрисувани в различни цветове, високите каменни довари, шарени стени на къщите , красиво направените им прозорци, малката  рекичка- всичко това може да го видите само, ако посетите  това прекрасно място.

През 1971г.  Етъра е обявен за паметник на културата, а  по-късно  е включен в  списъка и на Стоте национални туристически обекта.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *