Бачковският манастир – изконна българска светиня

март 20th, 2012 от dilyana

Бачковски манастирБачковският манастир „Успение Богородично“ е втората по-големина обител в България, като се нарежда веднага след Рилският манастир. Красивият манастирски комплекс се намира в живописната долина на Чепеларската река, на 10 км. в южна посока от Асеновград. Над обителта величествено са надвиснали хълмовете на Родопите, което създава една впечатляваща и невероятна картина.

Смята се, че манастирът е основан от грузинеца Григорий Бакурияни, който бил на служба във византийската армия. Отначало храмът се развивал като център на грузинското монашество и там се зародила книжовна школа, известна под името Петрицонска, където монасите преписвали и превеждали различни книги.

В средата на 14 век Станишката област е преотстъпена на българския цар Иван Александър, в замяна на помощта на владетеля в борбата на византийската императрица Анна Савойска срещу Йоан Кантакузин. Бачковският манастир също бил предаден в българско владичество.

Обителта е тясно свързана и с името патриарх Евтимий Търновски, който в края на 14 век бил изпратен на заточение там, където останал до края на живота си.

Бачковски манастир

През 16 – 17 век комплексът  се разраства като е изградено южното крило и настоящата манастирска църква. През 30-те години на 19 век с помощта на братя Чолакови са доизградени  зданията в южния двор и църквата „Св. Никола“. Така Бачковският манастир се превърнал в една от най-изконните български светини.

Обителта се гордее със своите стенописи и икони, които са връх в художественото изкуство. Безценни примери са останали от великия живописец Захари Зограф, който изрисувал стените на по-новия храм. В църквата „Св. Богородица“ са запазени  разкошни стенописи в притвора,а  дърво резбованият иконостас също е с  висока културна и художествена стойност.

Красивата  природа, внушителните размери и историческото богатство, което носи в себе си Бачковският манастир са го превърнали  в известна туристическа дестинация  в България. Манастирът е част от Стоте национални туристически обекта.

Посетете това забележително кътче и станете част от красотата и уникалността на българския храм.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар