Преображенския манастир – усещане за мир и спокойствие

Преображенският  манастир е един от най-забележителните  и прекрасни монашески обители в България. Той се намира само на няколко километра от град Велико Търново и е едно от най-известните места в околността.

Сгушил се на висок хълм  в  старопрестолните масиви, сред гъсти гори и широки хоризонти,  той  е едно бягство от действителността и завръщане към тишината и спокойствието на природата.

Според  древни  сведения и бележки в страничните полета на старите книги, записвани от различни монаси и послушници, манастира е създаден през 11 век като метох на атонския Ватопедски манастир.

След време тук започнала да се развива усилена книжовна и културно – просветителска дейност – били преписвани стари жития, превеждани на роден език древни книги и написвани нови такива. Най- голямото си величие обаче обителта получила при царуването на Иван Александър.

През 1393 година след завладяването ни от османците дейността й била преустановена, защото била разрушена и опожарена до основи . Едва към втората половина на 19 век  манастирът  е изцяло възстановен и изграден наново, благодарение на майсторските способности на  всеизвестния строител Кольо Фичето и ненадминатият художник  Захари Зограф. Едно от най-уникалните   произведения  на майстора на четката, могат  да се наблюдава тук,  а именно:  „ Колелото на живота”, което символизира всеки един от неизменните цикъли на  човешкия  живот, от неговото раждане, чак до самия му край;  рисунки изобразяващи  сцената на  „ Страшния съд”, разположена върху южната стена на олтарната абсида  и негов неповторим автопортрет.

За жалост нищо не е останало от средновековната църква, но и това, което е създадено от Кольо Фичето и Захари Зограф е едно прекрасно творение и напълно достойно за уважение дело.

Всички стенописи, фрезки и икони в Преображенския манастир са направени с голяма любов и внимание към най-малките детайли. Сами по себе си те са уникални, отличаващи се със своята пищност и изящество.

Днес по манастира се извършват реставрационни дейности и се издигат нови постройки. За съжаление обаче тук не се предлага хотелска част за настаняване на гости.

4 Comments

  1. Хубава статия но имате грешка
    В 1882 година Колю Фичето и Захарий Зограф са били починали

  2. Страхотоно място…наистина,когато човек е там забравя за действителноста се отдава на тишината и на спокойствието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *