България и Азербайджан демонстрират близки отношения

април 16th, 2012 от dilyana

ски в БанскоАзербайджан е силно заинтересован от начина, по който са изградени ски съоръженията в планинските курорти и местата за настаняване в зимните курорти в България. Към момента  на 120 км. от град Баку се изгражда модерен планински комплекс.

От чуждестранната държава изявяват желание  да се осъществи обмен на ски инструктори, най-вече от Банско, които са достатъчно добри, за да  обучават местни азербайджански специалисти. По този начин се цели да се покачи реномето на ски курорта и да стане  международно известна ски дестинация.

Между България и Азербайджан е сключена туристическа спогодба за сътрудничество още през 1999 г. Очаква се това споразумение да бъде подновено като се подпише нов меморандум между двете министерства. Предвиждат отношенията между двете страни да станат още по-близки, като се засили размяната на кадри и чрез провеждането на съвместни програми и обучение.

На проведената среща между заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов с министъра на културата и туризма на Азербайджан Абулфаз Гарайев се коментираха различни въпроси. Включително и че липсва директна самолетна връзка между България и Азербайджан. Обсъждаха се и  възможности за евентуално откриване на чартърна авиолиния между двете държави.

На 14 април в Баку се проведе туристическо изложение, на което България масово присъства в рекламите и медиите, като страхотно място за отдих и туризъм. Страната ни имаше щанд от 45 кв.м., който се организира от МИЕТ. Тъй като България бе гост на това изложение,имахме значителни привилегии при участието си на това важно събитие.

На изложението в Баку се включиха 32 страни и 250 фирми, които представиха различни възможности за пътувания, почивки и екскурзии.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар