Комплексът Златна перла в Странджа e незаконен

март 27th, 2009 от goody

СтранджаТова е решението на Върховният административен съд по жалба на инвеститора „Краш 2000“ срещу решенията на РДНСК – Бургас за отмяна на 10-те строителните разрешителни на комплекса, издадени от община Царево.

Решението на ВАС се основава на липсата на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), което е в нарушение на нормативната уредба и автоматично прави всички разрешения за строеж нищожни поради противоречие със закона.

Експертите на Природен парк Странджа първи алармираха за незаконния строеж още в началото на 2006 г. Бездействието на институциите, обаче, позволи строителството да продължи още година, така че грубият строеж е вече завършен.

Отговорността за незаконния строеж носи община Царево наравно с инвеститора, смятат от „За да остане природе в България“, като напомнят, че през 2006 г. общината, заедно с „Краш 2000“ обжалваха заповедта за обявяване на Природен парк Странджа.  Единствено благодарение на обществения натиск заличаването на парка бе предотвратено.

От „За да остане природе в България“ напомниха, че Община Царево продължава последователната си политика за  „облагородяване“ на крайбрежната част на Странджа с приемането на нов Общ устройствен план на община Царево. В него се предвиждат близо 100% застрояване на крайбрежието, изключвайки единствено двете защитени местности на територията на общината – устието на река Велека и Силистар.

Написано в Българската природа | Няма коментари »

Напишете коментар