Някои от най-уникалните животни в горите на Амазонка

септември 20th, 2012 от dilyana

Напоследък бързо изчезващите гори на Амазония приютяват някои невероятни същества. Повечето от нас са чували за прилепите вампири, пирани и анаконди, но сред нейните обитатели се срещат и доста странни и по свой си начин очарователни животни. Ето и някои от най-уникалните същества в Амазония, за които едва ли някога сте чували.

„Honey bear“

„honey bear“

Това животинче, което доста прилича на миеща мечка, има златна козина и опашка, с която може да се захваща за клоните. Наричано  още „honey bear“, то живее по дърветата и яде предимно плодове. Използва своя език с дължина от 5 инча, за да събира висящите плодове и да ближе нектар от цветята.

Електрическа змиорка

електрическа змиорка

Нейният дом са мътните води на реките в Амазонка. Змиорката освобождава стотици волтове ток, които могат да зашеметят човек. Смъртните случаи, причинени от това животно, са най-вече от удавяне, тъй като то  парализира жертвата и последната е неспособна да плува. Змиорката използва „електричество“, за да убие жертвата си и да се движи при лоша видимост във водата.

Отровна жаба

отровна жаба

Тези ярко оцветени жаби са сред най-отровните същества на земята.  Някои видове токсин в отровата им  е толкова вирулентен, че само едно докосване може да бъде смъртоносно.

Мравката-куршум

мравката - куршум

Най-голямата мравка в света може да достигне размера на кутрето. За разлика от повечето мравки тези видове  се движат сами през деня, макар че живеят в колонии в основата на дърветата. Произходът на името на мравките е несигурен. Може би се дължи на размера им колкото куршум или защото болката от жилото е равносилно на простреляване от куршум. Някои местно пламена имат традиция, в която младите хора трябва да изтърпят  на многобройни ужилвания без да издадат и звук (жените са пощадени от това изпитание).

Гущер

гущер

Когато бяга от хищници това влечуго се движи по повърхността на водата и  може да развие до 5 мили в час. Накратко той използва повърхностното напрежение, за да поддържа телото си. Но скоро „чудото“ отстъпва място на физиката и гущерът е принуден да плува.

Прозрачна жаба

прозрачна жаба

Цялото тяло на животното е прозрачно, което позволява да се видят всичките му органи. Доста интересно създание,нали?

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар