Румънските туристи са най-многобройни в България от чуждестранните посетители

август 13th, 2013 от dilyana

туризъм в БългарияУ нас се наблюдава доста интересна тенденция през летния сезон. Според данните на Института за анализи и оценки в туризма най-големия туристи поток в България, насочен към летните курорти, идва от северната ни съседка Румъния. През последните години повече от 1.1 млн. румънски туристи посещават страната ни на година, като близо 30% от тях представляват тези, които само преминават през България, без да остават на почивка. Приблизително 350 хил. са румънците, които идват у нас с цел обучение, командировка, на военна служба и т.н.

Приходите за икономиката  от северните ни съседи възлизат на 210 млн. евро. Тази година курортите по южното черноморие вече са пълни с румънци, както и известните ни спа селища в планинските райони. Те ни посещават целогодишно, като най-активни са за през лятото, за Великден, Гергьовден и Нова година.

Като цяло обаче има 4.5% повишение през тази година на общия брой туристи, които идват у нас. През летния сезон се очакват около 3.5 млн. посетители, а българите, които ще пътуват в чужбина ще бъдат над 1.2 млн., докато 3.8 млн. ще предпочитат да почиват у нас. Нашенците се отправят предимно към Гърция и Турция, където не е толкова скъпо да изкараш една седмица с роднини и приятели.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар