Sky Europe не можа да избегне фалита

септември 2nd, 2009 от Ганчев

Sky EuropeСловашката нискотарифна компания Sky Europe обяви официално фалит чрез своята интернет страница. Голям брой от засегнатите туристи са почиващи в България, като само на летище Бургас бяха блокирани близо 500 туристи, които не могат да се приберат след отпуската си. Общият брой на засегнатите вероятно надхвърля 10 000 души.

Sky Europe беше един от първите нискотарифни авиопревозвачи в България. Още във вторник от авиокомпанията са изпратили факс до летището в Сарафово, че се отменят всички 21 полета до края на този туристически сезон, без да са посочени причините за това. Бързо реагираха обаче от конкурентните авиопревозвачи като Wizz Air, които предлагат на „изоставените“ пътници да пътуват с техните самолети на намалена цена от 60 лв. до Прага, Братислава и Виена. Други компании като австрийските и чешките авиолинии също предложиха помощта си, но на по-високи цени – от 50 до 150 евро.

Фалитът на Sky Europe бе обявен, след като авиокомпанията е задлъжняла с повече от 15 млн. евро на различни летища, в това число и българските. Още в края на юни ви информирахме, че има вариант словашкият превозвач да избегне фалит. За съжаление съдебната защита от кредитори и преструктурирането на дружеството не са оказали ефект и на съда от Братислава не е останал друг изход освен да констатира фалита.

В случай, че сте един от засегнатите пътници и сте платили билетите си с кредитна карта, може да се обърнете  към банката си, за да уредят връщането на сумата. В случай, че билетите ви са купени с банков превод или с пари в брой, възстановяването на сумата е много вероятно да не бъде извършено.

Написано в Авиокомпании | 2 коментара »

2 коментара

 1. Иван Динков

  Жалко за Sky Europe харесвах ги 🙁
  пък и от тях съм по-доволен от колкото от Wizz Air. Дано някой ги купи и да възстановят дейността си….

  Sky Europe е мъртав,
  да живее Sky Europe 😉

 2. бг турист

  мда, аз също съм пътувал със Sky Europe и останах много доволен. Добре, че не си купих билет до Виена, както възнамерявах …

Напишете коментар