Остров Хиос предлага да се премахнат визите за турските туристи

май 5th, 2010 от dilyana

Остров ХиосТурските медии предадоха, че областният управител на гръцкия  остров Хиос Полидорос  Ламбринудис  е  направил предложение да   се премахнат   визите за турските граждани.  Според него така ще бъдат привлечени много повече туристи от Турция, които имат желание да прекарат почивката си на гръцките острови, но именно тези визи са основната пречка за това. Според управителя  тяхното отстраняване ще бъде един от успешните начини за спасяването на  тамошния туризъм от  финансовата криза.

Той дори изпратил писмо до гръцкия премиер Георгиус Папандреу, като е описал в него тези свои предложения и е обяснил положителните  им страни. В него  отбелязва, че населението на островите започва да застарява и  все по-рядко се срещат млади хора, които са способни да работят. Според  Ламбринудис  е  вече време да се загърбят верските и расовите предразсъдъци  и да бъде даден шанс на турците, желаещи да посещават страната им. Голямата част от тях са богати и платежоспособни и ще запълнят голяма част от празнотата, надвиснала над гръцкия туризъм.

Естествено това предизвика голям интерес  в Турция. Той е засилен още повече от факта, че след няколко дни турския премиер Р. Т.  Ердоган ще се срещне с Папандреу в Атина.

Гръцкият остров Хиос е разположен много близко до турския курорт Чешме, като до него се стига само за 45 минути придвижвайки се с ферибот. Заради наложения визов режим обаче между двете съседни страни се правят  единствено посещения с продължителност  не повече от един ден за местните турци.

Управляващите от Анкара не веднъж са предлагали да се премахнат визите поне за живеещите на турското егейско крайбрежие, за да може да се оживи самия туризъм.

Дали ще бъдат остранени или не обаче , ще стане ясно в близко бъдеще.

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар