Строят възрожденско туристическо селище край Велико Търново

декември 28th, 2007 от goody

Проектът е частна инвестиция на софийската фирма „Минас Интернационал“ ООД. Селището ще бъде построен в двора на старо училище в центъра село Хотница.

Полусъбореното училище, строено през 1902 г., с парка (12 дка) са били купени от фирмата чрез търг с явно наддаване през Общинската агенция за приватизация за 93 870 лв. Прочети повече »

Написано в История и култура | Няма коментари »

Обявиха Беласица за природен парк

декември 22nd, 2007 от goody

planina belasicaЗаповедта за създаването на Природен парк Беласица бе подписана вчера от Министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Паркът се намира на територията на Петрич (област Благоевград) и обхваща площ от 117 324 дка в граничната с Гърция и Македония планината Беласица. В територията на парка влиза и резервата „Конгура”, който запазва статута си.

Освен предвидените в Закона за защитени територии ограничения за този вид защитени територии, се забранява и сеч във вековните гори, включени в границите на парка. Прочети повече »

Написано в Българската природа | Няма коментари »

Газифицираха Интерхотел България

декември 20th, 2007 от goody

С тържествена церемония отбелязаха газификацията на Интерхотел България в Бургас. Церемонията се състоя в Капитанска зала на хотела.

Хотелът е първата обществено-административна сграда в супер-центъра на Бургас, която вече ползва синьото гориво. Очаква се газифицирането му да доведе до 60 % икономии и да стане причина вредните емисии, отделяни във въздуха в централната част на града, да намалеят с 40 процента.

В церемонията участваха кметът на Бургас Димитър Николов, изпълнителният директор на Бургасгаз ЕАД Златин Димов и управителят на Интерхотел България Георги Мицов, съобщиха от морската община.

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »

В Боровец очакват 100% заетост на хотелите

декември 19th, 2007 от Ганчев

СтроежиПрез този зимен сезон заетостта на хотелите в Боровец се очаква да е 100%. Най-много туристи се очакват от Великобритания, Русия, Белгия, Холандия, Сърбия и Македония. Над 80% от предварителните заявки са именно от чуждестранни туристически агенции.

Мениджърът на Боровец ризорт груп Димитър Димитров заяви пред журналисти, че основната цел на собствениците на хотели е да започнат да привличат чуждестранни туристи от средната класа и да се спре негативната тенденция в Боровец да идват бедни и социалнослаби чужденци. Това мнение се споделя от всички собственици на хотели в курорта. В плановете на хотелиери и ресторантьори от Боровец е залегнала идеята да се увеличи броя на българските туристи. За тази цел те са се включили в инициативата на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация България – рай и за българите. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Руснаци строят ваканционно селище близо до Велико Търново

декември 19th, 2007 от Ганчев

Фирма Юлия къмпани ЕООД, собственост на руснакът Дмитрий Макагонов, ще инвестира в строежа на ваканционно селище в местността Лозята, община Дряново. Местността е с площ от 42 дка и е разположена на хълмист терен в непосредствена близост до пътя за Дряново от с. Царева ливада.

Предвижда се да бъдат изградени 30 жилищни сгради, вътрешноплощадкови пътища и паркинг, пешеходни алеи, зелени терени и спортни площадки. Местността е в близост до редица исторически забележителностиЦаревец, Боженци, етнографския музей Етъра, Стринава и др. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

74 нови пречиствателни станции до 2010 г.

декември 19th, 2007 от Ганчев

Джевдет ЧакъровМинистърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров заяви на конференция за Оперативна програма Околна среда, че до 2010 година трябва да бъдат изградени 74 нови пречиствателни станции. Особено голямо значение се отделя на изграждането на пречиствателни станции по българското Черноморие. Планът включва и изграждането на още 288 такива станции за по-малките населени места до 2014 г.

Според думите на министъра на околната среда и водите за изграждането на съоръженията в черноморските региони са заделени 220 млн. евро, което би трябвало да доведе до подобряване на ВИК услугите и същевременно да повиши качеството на туристическите услуги. Прочети повече »

Написано в Какво ново по морето? | 1 Коментар »

« Предишни теми