Южните ни плажове ще се стопанисват от общините

май 28th, 2008 от goody

плаж в БургасТова постановява решение на Министерският съвет от 26 май. Решението засяга плажове и прилежащата им акватория, като се предоставят на общините от Бургаска област, както следва: Несебър 14 плажа, Поморие 7 плажа, Бургас 9 плажа, Созопол 15 плажа, Приморско 4 плажа и Царево 16 плажа. Общо предоставените плажните ивици са 65.До 31 май министърът на регионалното развитие и благоустройство трябва да организира предаването на обектите на съответните общини. Плажовете се предоставят за управление и извършване на задължителните дейности съгласно допълнителните разпоредби на Закона за устройство на черноморското крайбрежие за срок до приключване на концесионната процедура, с влязъл в сила концесионен договор за съответния плаж.

Междувременно, за пореден път на 28 май бе напомнено за липсата на достатъчно спасители за плажовете по българското Черноморие.

„И тази година 17-годишни деца ще ни спасяват по плажовете на Южното Черноморие“, каза Величко Бегов, специалист по водно спасяване към Областния съвет на Българския червен кръст в Бургас, цитиран от БГНЕС.

За цялото Южно Черноморие са необходими най- малко 800 спасители, но щатната бройка едва ли ще бъде попълнена тази година, каза още Бегов. Концесионерите и стопаните на плажовете трябва да предложат добри заплати и прилични битови условия на спасителите, за да ги задържат на работа.

Публична тайна е, че квалифицираните специалисти в този бранш вече са се спазарили да работят в чужбина, където заплатите могат да достигнат и до 3000 евро. По бургаските плажове спасителите ще получават 600-700 лева, като отделно ще им се заплащат квартира и храната.

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »

Разкриха майстора от Казанлъшката гробница

май 16th, 2008 от goody

Казанлъшка гробницаФреските в Казанлъшката гробница са нарисувани от тракиеца Кодзимасес в средата на трети век преди Христа. Самата гробница е поръчана от владетеля Ройгос, син на Севт Трети.

Това обяви доц. Константин Бошнаков от Катедрата по стара история, тракология и средновековна история в Софийския университет.

По думите на доц. Бошнаков на фреска в гробницата е изобразен владетелят Ройогос и неговият баща Севт III. Преди година той забелязал на фотография надпис на самия купол на гробницата, направен над фигурите на двама владетели и в полето на трите колесници. Последващи изследвания с инфрачервени и ултравиолетови лъчи разкриват целият надпис – „Кодзимасис изографиса“ и под него „Ройгос син на Севт“.

Художникът Кодзимасис е известен в античната история, неговият автограф бе открит и върху стенописите в гробницата край село Александрово (Хасковско), която е с 30-40 години по-стара от Казанлъшката гробница.

Тракийската гробница край Казанлък е включена в списъка на ЮНЕСКО на историческите и архитектурните паметници със световно значение.

Написано в История и култура | Няма коментари »

Местността Германката вече е недостъпна

май 15th, 2008 от Ганчев

Едно от най-притегателните места за неорганизиран туризъм по българското Черноморие – местността Германката – е вече недостъпна. И последното свободно късче земя в местността край Созопол бе заградено от двуметров бетонен зид. Стената бе издигната върху два декара намиращи се точно на носа над скалите. Местността носи името си от загиналата през 1959 г. Хела Шрьодер. Германката била отнесена от внезапно появили се вълни, като тялото и не е открито.

В последните 10 г. местността постепенно бе завзета от строежи. Издигнатата наскоро стена напълно запуши и последния възможен проход до скалата. Бъдещият строеж представлява три отделни едноетажни корпуса от бетон без прозорци към сушата. От община Созопол не съобщават на чие име са издадени строителните разрешения за обекта.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Създаване на Национален туристически регистър

май 11th, 2008 от goody

Това поискаха на работна среща представители на Съюза на българската туристическа индустрия (СБТИ) и Съюза на инвеститорите в туризма (СИТ), инициирана от председателя на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова.

Организациите настояха в Националния туристически регистър да се вписват единствено сдруженията, в които членуват само регистрирани туроператори и туристически агенти и само хотелиери и ресторантьори, собственици на категоризирани хотели и ресторанти. Всеки хотелиер, ресторантьор, туроператор или туристически агент да членува само в едно национално представено сдружение. От друга страна ДАТ да спазва стриктно Закона за туризма и да извършва проверка на вписаните в регистъра сдружения, дали действително извършват дейност, свързана с развитието на туризма и в него членуват юридически лица пряко развиващи туристически дейности, бе поискано още на срещата.

Организациите заклеймиха изявленията на отделни личности, чрез които се дава публичност на незнайно как получени данни, както за броя на българите, почиващи у нас и в чужбина, така и на чуждестранните гости, идващи у нас и поискаха ДАТ да информира обществеността чрез медиите за официалната статистика. Самозвани говорители на фамилните си „институти“ манипулират публиката, подвеждат инвеститорите и създават лош имидж на българския туризъм, твърдят от двата съюза.

Освен Национален регистър, СБТИ и СИТ настояват без протакване да бъде изготвен и приет Нов закон за туризма, в който да се отчетат новите реалности на туристическата индустрия и европейските изисквания към българския туризъм.

От двата съюза заявиха, че не приемат наименованието Национален борд по туризъм, защото дублира името на Националния съвет по туризъм, създаден по Закона за туризма и въвежда в заблуждение, както българските инвеститори и потребители в сферата на туризма, така и международните ни партньори.

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »

Стоичков пазарува земи в Родопите

май 10th, 2008 от goody

StoichkovФутболната легенда ще вдига къща в прочутата в цял свят с Чудните си мостове местност в Смолянско. Един декар земя край село Забърдо е купи в петък Христо Стоичков, съобщи за „Дарик“ кметът на родопското село Валентин Черпоков. Стойността на новата придобивка на Камата възлиза на 60 хиляди евро. Според Черпоков, Стоичков е решил да вдига в местността семейна къща.

Освен Камата из Забърдо в петък се разходиха и кметовете на Пловдив и Чепеларе – Славчо Атанасов и Георги Попов, заедно с испански инвеститори, които също проявяват интеред да закупят близо 300 дка от примамливите имоти край Чудните мостове. ВИП-гостите бяха посрещнати под звуците на родопска гайда, след което хапнаха от специално завъртяното за тях чеверме.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

ДAT и Националния борд по туризъм стигнаха до консенсус

май 7th, 2008 от goody

Най-голямата браншова органицация в сектора, Националния борд по туризъм (НБТ) обяви пълна подкрепа за стратегията на агенцията, съобщава БГНЕС.

Управителният съвет на НБТ гласува подкрепа за т.нар. „Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България“, съобщи председателят на борда Красимир Гергов след заседание, в което участие взе председателят на ДАТ, Анелия Крушкова.

„Знаем, че това не е перфектния документ, но с общи усилия излезе стратегия, която е приемлива за бранша“, каза Крушкова. Тя отчете, че това е първата й среща с националния борд, на която е представила програмата на ръководеното от нея ведомство и е помолила инвеститорите в бранша да й бъдат партньори.

Румен Драганов, член на управителното тяло на НБТ, посочи, че една от най-важните точки в постигнатото споразумение е „Държавната агенция да работи с наша експертиза“.

Крушкова обясни, че стратегията, която браншът подкрепя, е само рамка и много по-важни са продуктовите стратегии, чието разработване предстои. От НБТ са се ангажирали до 15 юни да представят своите предложения.

Помолени за коментар на избраната посока „вън от България“ от болшинството родни туристи по Великден, от националния борд признаха, че българските хотели са останали празни. От общо 46 000 българи почивали в хотели по Великден, 36 000 са били в чужбина, а 12 000 – в България.

Според Анелия Крушкова няма нищо лошо, че българите все повече се възползват от примамливите оферти за чужбина. Хубаво е всеки да може да отиде, да види, да се върне и да разкаже. Лошото е ако това се прави осъзнато с цел да накаже нашите хотелиери, посочи тя.

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »