Харчат 2 млн. лв. за укрепване на брега край Дуранкулак

юли 31st, 2008 от goody

2 млн. лв ще струва укрепването на брега по устието на Дунав край Дуранкулак. Изпълнение  на проекта по изграждане на брегоукрепително съоръжение ще започне през септември месец, съобщиха от кметството в крайморския град.

В частта от крайбрежната зона, която ще се укрепва в момента е разположена рибарска лодкостоянка. В тази връзка кметът на Шабла Красимир Кръстев се срещна на 30 юли с рибарите, като ги увери че дейността по укрепването няма да бъде пречка да упражняват занаята си.

Брегоукрепителното съоръжение се финансира от държавата. Общината възнамерява в съседство да се изгради рибарско селище с рибна борса, хале за ремонт на лодки, помещение за инвентар и съхранение на улова.

Рибарите приветстваха идеята, но изразиха съмнение, че след като брегът бъде укрепен, може да се превърне в яхтено пристанище и лодкостоянката да бъде ликвидирана, но Кметът ги увери, че това няма да се случи.

Рибарите настояха да не се намесва външен инвеститор, защото това ще е предпоставка за конфликт на интереси. За да не се промени в бъдеще статутът на селището и от рибарско да се превърне във ваканционно, рибарите няма да получат собственост или отстъпено право на строеж, а само право на ползване и стопанисване.

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »

Българите пътуват най-много в Етипет, Турция и Гърция

юли 16th, 2008 от Ганчев

Най-предпочитаните дестинации от българите са Египет, Турция и Гърция. До началото на май броят на сънародниците ни пътували зад граница се е увеличил с близо 29% в сравнение с миналата година, стана ясно на семинар във Варна. През първите пет месеца броят на чуждите туристи у нас е нараснал с 16,6% в сравнение с 2007 г. Най-голямо е увеличението при гостите от Румъния. При туристите от Русия увеличението е с 26,6 на сто. За пръв път се отчита ръст от близо 80% на туристите от Сърбия и Македония.

Евродепутката Биляна Раева, инициатор на семинара, счита, че около 100 млн. долара годишно може да печели България от конгресен туризъм. Близо 400 000 са посетилите служебно България през 2006 г., но в първите пет месеца на тази година е забелязан ръст от 16,6 %.

Според класацията на Световната туристическа организация, България е на 39-то място по брой на посещенията от чужди граждани. В същото време страната ни е на 50-то място по брой на туристи, посетили други дестинации.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Голф туризмът е плюс за имиджа на България

юли 9th, 2008 от Ганчев

images.jpgГерманската агенция ДПА съобщава, че Голф-клубове вдигат имиджа на България като туристическа дестинация и са алтернатива на „бетонните грехове по Черноморието“

Агенция ДПА разказва за новия голф-клуб в Равно поле, намиращ се на 25 километра от София. В България се изграждат още 19 голф-игрища, а едно от тях на стойност 50 милиона евро се строи дори в Правец, родното място на някогашния български диктатор Тодор Живков, отбелязва агенцията.

Голфът все още е слабо познат в България. Но на игрището в Равно поле идват все повече дипломати и чуждестранни предприемачи. Специалистите смятат, че силният инвестиционен интерес от чужбина ще доведе до изграждането на 40 голф-игрища в страната. ДПА съобщава и за ноовоткрития голф-клуб край Балчик с екзотичното име Блексий-Рама и цитира директора на клуба Кънчо Стойчев, който твърди, че това е алтернатива на бетонните джунгли по крайбрежието. Новият клуб с луксозни вили е на стойност 50 милиона евро и според Стойчев ще помогне на България да привлича богати туристи. Прочети повече »

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »