Харчат 2 млн. лв. за укрепване на брега край Дуранкулак

2 млн. лв ще струва укрепването на брега по устието на Дунав край Дуранкулак. Изпълнение  на проекта по изграждане на брегоукрепително съоръжение ще започне през септември месец, съобщиха от кметството в крайморския град.

В частта от крайбрежната зона, която ще се укрепва в момента е разположена рибарска лодкостоянка. В тази връзка кметът на Шабла Красимир Кръстев се срещна на 30 юли с рибарите, като ги увери че дейността по укрепването няма да бъде пречка да упражняват занаята си.

Брегоукрепителното съоръжение се финансира от държавата. Общината възнамерява в съседство да се изгради рибарско селище с рибна борса, хале за ремонт на лодки, помещение за инвентар и съхранение на улова.

Рибарите приветстваха идеята, но изразиха съмнение, че след като брегът бъде укрепен, може да се превърне в яхтено пристанище и лодкостоянката да бъде ликвидирана, но Кметът ги увери, че това няма да се случи.

Рибарите настояха да не се намесва външен инвеститор, защото това ще е предпоставка за конфликт на интереси. За да не се промени в бъдеще статутът на селището и от рибарско да се превърне във ваканционно, рибарите няма да получат собственост или отстъпено право на строеж, а само право на ползване и стопанисване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *