Спират нощните полети над Бургас

август 14th, 2008 от Ганчев

полети Кметът на Бургас Димитър Николов е поискал в писмо до Министерството на транспорта да бъдат забранени нощните полети над Бургас от лятото на 2009 година от 23,00 до 06,00 часа заради шума над жилищните комплекси. За подобна мярка се настоява от няколко години от обществеността  и общинарите в Бургас.

„Ограничаване на вече планираните за 2008 година нощни полети на летище Бургас ще доведе до сериозни затруднения в утвърдените разписания на авиокомпаниите, провеждащи полети в посочения времеви интервал“, се казва в отговор на писмото на бургаския кмет. От летище Бургас, чийто концесионер е Фрапорт, коментираха, че вече има създаден комитет по въпроса.

Според експертите на дружеството жителите на ж-к Славейков са най-засегнати, защото над него самолетите „захождат“ при приземяването си. Наблюденията сочат, че българските авиокомпании използват по-късите разстояния за разлика от останалите, които летят над комплекса. Намерението на концесионера е да инвестира в система на мониторинг на шума.

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »

Албена АД ще строи вилно селище в защитена територия

август 6th, 2008 от goody

Вилното селище ще заема 1306 декара в землищата на селата Рогачево и Кранево. То навлиза в територията на „Батова“, която е включена в списъка на защитените зони за опазване на дивите птици. Самият терен, предназначен за застрояване се намира на 4 км от резерват „Балтата“.

Строителните работи трябва да започнат от 2010. Комплексът, ще се строи на етапи чак до 2021 г., до достигане на жилищен фонд за 10 000 обитатели. Предвижда се жилищните сгради да бъдат до три етажа, за да не надвишават короните на големи дървета и да не възпрепятстват прелета на дивите птици, заяви Красимир Маринов, ръководител на екипа, подготвил екологичната оценка. Прочети повече »

Написано в Българската природа | Няма коментари »

18% увеличение на чуждестранните туристи

август 4th, 2008 от goody

Според данни на Националния статистически институт 18 на сто повече са посещенията на чужденци в България за първото полугодие спрямо същия период на 2007 г.

Общият брой на посещенията на чужденци у нас за периода е 3 193 235, от които 1 803 415 са посочили за цел на посещението почивка.

Най-значителен е ръстът на посещения с цел туризъм от Македония 66.7% и от Малта – с 63,4%. С 29,9 на сто е увеличението на посещенията от Русия, с 26 от Румъния, от Германия – с 11,2 на сто, от Великобритания – 5,4 на сто.

За същият период на годината пътуванията на българите в чужбина са се увеличи с 42,3 на сто спрямо миналата година. Близо три пъти са нараснали пътувания в Румъния и над два пъти – за Латвия и за Гърция.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »