Спират нощните полети над Бургас

полети Кметът на Бургас Димитър Николов е поискал в писмо до Министерството на транспорта да бъдат забранени нощните полети над Бургас от лятото на 2009 година от 23,00 до 06,00 часа заради шума над жилищните комплекси. За подобна мярка се настоява от няколко години от обществеността  и общинарите в Бургас.

“Ограничаване на вече планираните за 2008 година нощни полети на летище Бургас ще доведе до сериозни затруднения в утвърдените разписания на авиокомпаниите, провеждащи полети в посочения времеви интервал”, се казва в отговор на писмото на бургаския кмет. От летище Бургас, чийто концесионер е Фрапорт, коментираха, че вече има създаден комитет по въпроса.

Според експертите на дружеството жителите на ж-к Славейков са най-засегнати, защото над него самолетите “захождат” при приземяването си. Наблюденията сочат, че българските авиокомпании използват по-късите разстояния за разлика от останалите, които летят над комплекса. Намерението на концесионера е да инвестира в система на мониторинг на шума.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *