Браншовите организации надделяха в дискусията по готвените изменения в Закона за туризъм

ноември 28th, 2008 от goody

Отпадат всички спорни текстове в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма, които бяха посрещнати критично от браншовите организации. Това е резултатът от първото заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по въпросите на туризма към Министерския съвет, в която влизат министри, председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) и представители на туристическия сектор.

Няма да има изискване за категоризация на туроператорите и туристическите агенти в зависимост от това дали предлагат вътрешен или международен туризъм.

Отпада текстът, според който самостоятелните заведения извън хотелите да не подлежат на категоризация. Прочети повече »

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »

Безплатен Wi-Fi на пистите в Чепеларе

ноември 28th, 2008 от goody

С високоскоростна безжична интернет връзка ще бъдат оборудвани всички ски писти в Чепеларе. Това ще бъдат първите ски писти в България със свободен достъп до интернет. Изцяло обновеният ски център в родопския град се очаква да бъде открит официално в края на декември.

Интернет връзката ще може да се използва от всички туристи, които имат мобилни телефони, поддържащи Wi-Fi. Услугата ще бъде достъпна и за гости, които имат преносими компютри. Така всеки ще може да провери напълно безплатно личната си поща, да прочете последни новини в интернет през телефона или преносимия си компютър, докато седи в чайна на пистите или пък докато си почива от ски спускане.
През тази зима туристите в Спортен център Чепеларе ще могат да използват нов 4-седалков лифт до връх Мечи чал и изцяло обновена безконтактна пропусквателна система на австрийската компания „Аксес“. 70 оръдия за изкуствен сняг и нови машини за обработване на пистите ще осигуряват комфорта на туристите. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Чакъров забрани строителството край нос Калиакра

ноември 24th, 2008 от goody

КалиакраМинистърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров подписа заповед за забрана на строителството в района край нос Калиакра, който попада в защитената зона за местообитанията от НАТУРА 2000 „Комплекс Калиакра”.

От министерството съобщиха, че забраната се налага поради наличието на многобройни инвестиционни предложения и проекти за строителство в територията на защитената зона, чието реализиране ще създаде опасността от увреждане и унищожаване на значими природни местообитания и видове.

Прочети повече »

Написано в Българската природа | Няма коментари »

Безлюдни плажове – 10те най

ноември 24th, 2008 от Ганчев

Shipwreck Beach, о.Закинтос – най-красивият плаж на Гърция

La Sagesse Beach, Гренада
Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Категории и типове туристически обекти

ноември 22nd, 2008 от goody

Съгласно закона за туризма различаваме 2 категории туристически обекти за временно настаняване:

1) средства за подслон – хотели, мотели, вилни и туристически селища;

2) места за настаняване – пансиони, почивни станции, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи, бунгала и къмпинги.

Но какво всъщност стои зад тези наименования. Разделението на 2-те категории е по-скоро от техническо-административен характер. За съжаление това е поредната нормативна рамка, чиято роля е да регламентира отношенията между държавните органи и бизнеса, a гледната точка на потребителите просто липсва. Ето защо, какво стои зад отделните видове се размива в обществените разбирания, а оттам води до създаване на грешни очаквания. Отделно, извън изброените обекти често се използват и понятия като квартири, хотелски апартаменти, ваканционен комплекс и доста модерните напоследък апарт хотели, спа хотели или бизнес хотели.

С тази статия ще се опитам да направя някакво разграничение с потребителска значимост.

Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | 4 Коментари »

Чепеларе ще посреща ски сезона с нов 4-седалков лифт.

ноември 13th, 2008 от goody

Хеликоптер завърши монтажа на стълбовете за новия лифт в Чепеларе. Той ще подмени изцяло досегашната морално остаряла и бавна въжена линия, която е в експлоатация от около 30 години. Модерното четириседалково съоръжение ще бъде пуснато в експлоатация в средата на декември. То е с капацитет 2000 души на час и само 9 минути ще бъдат достатъчни на туристите да изминат 2 700 м., разстоянието от града до връх „Мечи чал“. Лифтът е доставен от френската компания „Помагалски“.
За началото на зимния сезон ще бъде пусната в експлоатация и най-модерната в България система за изкуствен сняг. При -3 градуса системата ще може да покрие пистите със сняг за 100 часа.

Инвеститор в съоръженията е публично-частното дружество „Чепеларе курорт“ АД, акционери в което са община Чепеларе с 49% и „Родопска инициатива“ АД с 51%. Вложенията са част от проект за превръщане на Чепеларе в предпочитана от българи и чужденци туристическа дестинация през следващите години. Проектът предвижда инвестиции за над 50 млн. евро, като над 15 млн. евро ще бъдат вложени само в съоръжения.
Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми