По-високи глоби за нарушения при предлагането на туристически услуги

януари 22nd, 2009 от goody

Съгласно предвидените промени в Закона за туризма туристическите агенти и туроператори вече ще плащат значително по-високи глоби при констатирани нередности по дейността им.

За туристически агенции които не предоставят туристически ваучери на клиентите си, паричната санкция се повишава от 500 лв на 5 000 лв, а за туроператорите от 300 на 3 000 лв

Повишава се и долната граница на санкцията за хотелиери, които предоставят туристически услуги, несъответстващи на изискванията за определената им категория. Така, предвидената глоба за този вид нарушения вече ще е между 3 000 и 10 000 лв.

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »

Създават съвместно дружество за реализиране на „Супер Бургас“

януари 21st, 2009 от goody

super-burgasДа бъде създадено едно съвместно акционерно дружество, което да е краен бенефициент на проекта „Супер Бургас“, решиха на първото за годината заседание на Управителния комитет на проекта „Зона за обществен достъп на транспортен възел морска гара, железопътна гара, автогара – Бургас, известен като проект „Супер Бургас“. В дружеството ще участват националните компании „Железопътна инфраструктура“, „Пристанищна инфраструктура“, БДЖ , Пристанище – Бургас и община Бургас, тъй като в обхвата на обекта влизат територии, чиято собсвеност е именно на тези компании. На следващото заседание на Управителния комитет,  насрочено за 23 февруари в София, се очаква всяка от институциите да представи решение за участие в проектната съвместна компания. Прочети повече »

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »

Албена със собствено летище, нискотарифни полети до курорта

януари 21st, 2009 от Ганчев

албенаНа събрание на акционерите на дружество Албена АД бе решено, да бъде закупен 99% от капитала на Интерскай ЕООД, в чиито активи влизат летище Лесново край Елин Пелин и мотел в Дряново. Сделката ще стане в рамките на една година.Ако сделката се осъществи, още от следващото лято пътниците ще могат да ползват и нискотарифни компании за полетите до курорта. В момента на пистите в Лесново могат да излитат и кацат самолети с максимален брой от 19 места. Намеренията на дружеството са да инвестира в система, която да позволява кацане и излитане и през тъмната част на денонощието. Освен това желанието е да се да кандидатства за разрешение за данъчен склад, както и да се увеличи дължината на пистата. По този начин ще бъдат привлечени редица нискобюджетни компании, които към момента не са особено популярни у нас.

През лятото на 2009-а курорт Албена ще предлага по-качествен продукт. Мотото на Албена за сезона е Ултра ол инклузив. Това е последната измислена формула в туризма и тя ще се предлага в 7 хотела в Албена. “Ще съм доволен, ако запазим резултатите от сезон 2008, които не бяха добри”, съобщи изпълнителният директор на Албена АД Красимир Станев. Според него държавата трябва да увеличи неколкократно бюджета си за реклама, като за пример посочи Кипър, където в бюджета са предвидени 25 млн. евро.

Написано в Какво ново по морето? | Няма коментари »

Британците предпочитат България през 2009 г.

януари 13th, 2009 от Ганчев

Поради изчакването на ефектите от световната финансова криза, все повече туристи предпочитат записванията за почивка в последния момент. През тази година броят на чужденците, почиващи в България, ще запази почти същите нива като от 2008 г. – около 6.5 млн. души. Това е прогнозата на центъра за анализи и оценки в туризма. Директорът на института Румен Драганов коментира, че дори да има спад, той няма да е по-голям от 4-5%. България е много вероятно да спечели от имиджа си на нискобюджетна дестинация.

По данни на института за анализи и оценки в туризма, през миналата година българите са харчили средно по 68 лв. за почивка. През тази обаче тази сума вероятно ще бъде намалена, а много хора ще се откажат от пътуванията в чужбина с което ще подпомогнат родния туризъм. Средната заетост на хотелите в страната е била под 30 на сто заради презастрояването и кризата, и тези нива ще се запазят и през тази година, твърдят още от института.

Според Драганов негативно отношение върху бизнеса в България е евентуалното намаляване на чартърните полети от нискобюджетни компании заради финансовата криза. Това обаче би могло да се компенсира от тенденцията, която се наблюдава от миналата година на съживяване на пътуванията на българи в страната, смята още той.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »