Концесионер рекетира почиващи с „такса хавлия“.

май 27th, 2009 от goody

Естествено това се случва в Несебър.

В-к Стандарт цитира разказите на потърпевши, които описват кат охранители наети от концесионерът  гонят туристи от плажа ако откажат да се бръкнат за покриване на налога от 10 лв/хавлия.  Дори и без да ползват чадър или шезлонг, плажуващите задължително трябва да платят нечуваната такса.  В противен случай биват изхвърляни с грозен скандал от плажа. „Това е платена зона и пясъкът, и слънцето струват 10 лева“, безцеремонно заявявали яки момчета пред изумените туристи.

По закон категорично е забранено да се събират пари за достъп до плажа. 50% от ивицата, която се стопанисва трябва да е свободна за хавлиите на туристите и концесионерите нямат право да събират пари за нея.

Само преди ден общината се противопостави на задължителното ползване на шезлонг и чадър, и двете по десетолевка. Хотелиери и туроператори заплашиха вчера с бунт,  ако концесионерът,  фирма „Сироко“,  не прекрати рекета. След спешна среща с кмета Николай Димитров общинарите решиха да уведомят за проблема министерството на регионалното развитие.  Изпратен е и сигнал до Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията с настояване за разследване.  Засега обаче ако си плануваме почивка в Несебър, трябва да предвидим в бюджета си и средства за всяка такса, която няколко по-корави момчета с лош поглед решат, че дължим.

Написано в Какво ново по морето? | 2 Коментари »

Как в Турция стимулират развитието на туризма

май 12th, 2009 от Ганчев

Всеки турски гражданин, който резервира почивка в родината си до 8 юни, ще получи 40% по-ниска цена на туристическия пакет, който закупува. По този начин от турското министерство на културата и туризма ще се опитат да стимулират развитието на туризма в южната ни съседка. В последните дни отстъпката от 40%, която е част от национална кампания на хотелиерските организации, е основна тема в Турция.

Една от малкото държави, която отчита ръст в записванията за лято 2009 е именно южната ни съседка. Това показват резултатите от тазгодишните международни туристически борси в Москва и Берлин. Очакваният ръст на туризма в Турция е около 5%, като страната се насочва към туристи, които биха избрали по-евтини дестинации заради финансовата криза. Освен отстъпките от цените на туристическите пакети, като допълнителна антикризисна мярка се премахват летищните такси за чартърните полети и се отделят повече средства за реклама.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »