Концесионер рекетира почиващи с “такса хавлия”.

Естествено това се случва в Несебър.

В-к Стандарт цитира разказите на потърпевши, които описват кат охранители наети от концесионерът  гонят туристи от плажа ако откажат да се бръкнат за покриване на налога от 10 лв/хавлия.  Дори и без да ползват чадър или шезлонг, плажуващите задължително трябва да платят нечуваната такса.  В противен случай биват изхвърляни с грозен скандал от плажа. “Това е платена зона и пясъкът, и слънцето струват 10 лева”, безцеремонно заявявали яки момчета пред изумените туристи.

По закон категорично е забранено да се събират пари за достъп до плажа. 50% от ивицата, която се стопанисва трябва да е свободна за хавлиите на туристите и концесионерите нямат право да събират пари за нея.

Само преди ден общината се противопостави на задължителното ползване на шезлонг и чадър, и двете по десетолевка. Хотелиери и туроператори заплашиха вчера с бунт,  ако концесионерът,  фирма “Сироко”,  не прекрати рекета. След спешна среща с кмета Николай Димитров общинарите решиха да уведомят за проблема министерството на регионалното развитие.  Изпратен е и сигнал до Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията с настояване за разследване.  Засега обаче ако си плануваме почивка в Несебър, трябва да предвидим в бюджета си и средства за всяка такса, която няколко по-корави момчета с лош поглед решат, че дължим.

2 Comments

  1. Така е защото концесионерите са от ден то палдне. Да му мислим хората, които с туризъм си искарват хляба. Иди след това обяснявай на туристите да не ходят в Турция и Гърция

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *