Летим за 34лв до Париж и Мадрид

септември 29th, 2009 от Ганчев

wizz-airЧетири нови линии от София ще обслужва унгарската авиокомпания Wizz Air от следващата година. Вицепрезидентът на нискотарифната компания Джон Стивънсън съобщи, че полетите ще стартират на 22 май и те ще са до следните дестинации: Париж (Бове), Мадрид, Франкфурт (Хан) и Болоня (Форли). По този начин Wizz Air ще се конкурира с България Еър, летяща до три от дестинациите, както и с Easy Jet, Еър Франс и Луфтханза. Цената на еднопосочен билет ще е 34 лв, като в нея се включват и летищните такси. Линията до Болоня е съвсем нова, тъй като в момента нито една авиокомпания не изпълнява директни полети до там от София.

За да се справят с повишения трафик, от следващата година Wizz Air ще базират трети свой самолет в България. Така през 2010 г. пътникопотокът на авиокомпанията може да достигне 750 хил. души. В момента Wizz Air заема около 11% от българския авиационен пазар, като по-голям дял от нея заема само България Еър. Прочети повече »

Написано в Авиокомпании | Няма коментари »

Напук на кризата туризмът във Велинград се развива

септември 18th, 2009 от Ганчев

ВелинградПовишение на броя на туристите през август отчетоха във Велинград. За сравнение, през август 2008 г. 7% по-малко туристи са посетили града. Това съобщи председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград Златко Златанов пред радио Фокус, като уточни, че е направено всичко възможно във време на криза това да се случи. Като фактор за повишението се отчита и факта, че градът беше избран за СПА столица на Балканите.

Надеждите са, че развитието на балнеоложкия туризъм ще бъде последвано и от тласък в културния туризъм. Според Златанов във Велинград има възможности и за развитие на зимен туризъм, но за тази цел са необходими доста средства, за да се изградят ски писти и съоръжения. Разбира се средства се очаква да бъдат отпуснати не само от общината, но и от държавните институции.

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

Празник на сливовата ракия

септември 8th, 2009 от goody

Троян съдовеТрадиционния празник на сливата и сливовата ракия се отбелязва ежегодно в последната седмица на Септември в Троян. Тази година  обаче празникът ще бъде открит по-рано – на 19 септември точно в 10.00 ч. в Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в троянското село Орешак.

Организаторите са се погрижили за празничното настроение да бъде подсигурено от богата програма – демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия от признати майстори, конкурс за най-добра сливова ракия, варене на сливов мармалад, ритуал за берекет на сливите, конкурс за най-оригинален карнавален костюм, забавни състезания за децата, томбола и базар, придружени от много хумор, песни, танци и изненади с участието на читалищни състави от общината. Прочети повече »

Написано в История и култура | Няма коментари »

Sky Europe не можа да избегне фалита

септември 2nd, 2009 от Ганчев

Sky EuropeСловашката нискотарифна компания Sky Europe обяви официално фалит чрез своята интернет страница. Голям брой от засегнатите туристи са почиващи в България, като само на летище Бургас бяха блокирани близо 500 туристи, които не могат да се приберат след отпуската си. Общият брой на засегнатите вероятно надхвърля 10 000 души.

Sky Europe беше един от първите нискотарифни авиопревозвачи в България. Още във вторник от авиокомпанията са изпратили факс до летището в Сарафово, че се отменят всички 21 полета до края на този туристически сезон, без да са посочени причините за това. Бързо реагираха обаче от конкурентните авиопревозвачи като Wizz Air, които предлагат на „изоставените“ пътници да пътуват с техните самолети на намалена цена от 60 лв. до Прага, Братислава и Виена. Други компании като австрийските и чешките авиолинии също предложиха помощта си, но на по-високи цени – от 50 до 150 евро. Прочети повече »

Написано в Авиокомпании | 2 Коментари »