Средновековната крепост Баба Вида

май 30th, 2010 от dilyana

Баба ВидаБаба Вида или още известна като Бабини Видини кули е средновековна  българска крепост създадена  през  10 век. Тя е разположена близо до град Видин и е най-голямата му туристическа атракция.

Старият дворец  е издигнат върху руините на античното римско укрепление  Бонония. Ценни сведения за него ни дават византийските хроники, където се споменава,  че в продължение на 8 месеца той е издържал на обсадата на императора Василий Втори. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Историко–археологически резерват „Плиска”

май 28th, 2010 от dilyana

ПлискаВ продължение на близо два века ( от 681 до 893 година) Плиска е била столица на младата тогава българска държава. В годините, когато с нокти и зъби сме се борели за своето оцеляване, за военното ни и политическо издигане сред  другите  велики империи  на стария континент и превръщането ни в една от водещите сили в Европа, Плиска е била мястото, където  са се случвали едни от най-важните събития в историята ни. Около 200 години тя е била средище на културното и национално развитие на българите и повод за гордост сред  тях. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Най-най сред хотелите по света

май 26th, 2010 от dilyana

Знаете ли кой е хотелът с най-много стаи в света, а кой е най-високия или пък кой е най-скъпият? Прочетете по-надолу и със сигурност ще разберете.

First World Hotel

Този хотел е построен през 2000 година и е разположен в Малайзия. Той има две кули с по 28 етажа всяка, включващи общо 6118 стаи и апартамента, 11 ресторанта и множество кафенета и барове. Ясно е, че тук човек никога няма да остане без място за спане.

хотел Малайзия Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Едни от най-загадъчните острови в света

май 24th, 2010 от dilyana

В света има много интересни и мистериозни   кътчета, които пораждат  голям интерес у нас и безспорно привличат вниманието ни. Тук ще стане въпрос на едни от най-странните острови на планетата.

Остров  Палм Джумейра

Палм Джумейра е изкуствен остров създаден от фирма собственост на Дубайското правителство. Опитващи се да създадат нещо невероятно, нещо грандиозно и невиждано до сега, те изградили острова във формата на огромно палмово дърво. Дървото се състои от общо 17 листа  или в случая 17 малки островчета, който са заселени с красиви и луксозни вили и сгради.  За изграждането на  Джумейра са били необходими  94 милиона куб. метра пясък и над 7 милиона тона камъни. Единственото условие, за  да станете жители на това удивително място е да сте много, много богати. Иначе оттук се откриват  зашеметяващи погледа гледки.

Остров  Палм Джумейра Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | 1 Коментар »

Прословутото Виенско колело в столицата на Австрия

май 23rd, 2010 от dilyana

виенско колелоУвеселителният парк  във Виена е предпочитано място, както  от  деца, така и  от  възрастни  за релакс и забавления. Той предлага един изключително богат избор от различни видове атракции, като блъскащи се колички, зали с пейнтбол,  влакче на ужаси, водни пързалки, летене с балон и още много други.

Много са рядко случаите, когато можете да видите Пратера празен. Дори и през нощта тук е пълно с хора, дошли да се срещнат с приятели или просто да се разходят. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Турция и Гърция губят позиции сред българите

май 21st, 2010 от dilyana

ГърцияДоскоро Гърция и Турция бяха  едни от най-предпочитаните дестинации за почивка на българските туристи, но нещата вече стоят по-друг начин.

Проучването на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, проведено в периода януари – март показва, че интересът на нашенците към тези две държави за прекарването на лятната им почивка там, значително е намалял.

Това лято около 10% от българите плануват да изкарат няколко дни от горещия сезон   в Гърция и само 5% от тях в Турция. За сметка на това обаче около 81% от анкетираните  сънародници са предпочели  да си останат в България и тук да си почиват – или на море, или на планина. Прочети повече »

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

« Предишни теми