Увеличение на строителството на хотели у нас

август 26th, 2010 от dilyana

хотели в БългарияУж криза, пък хората строят ли, строят! По курортите ни вече почти не е останало незастроено късче земя, а хората дори вече трудно се разминават. Наскоро е отбелязано значително увеличение на броят на новите къмпинги, мотели, хотели, къщи за гости, хижи и т.н. за периода от април  до юни през 2010 сочи националната статистика. В същото време от НСИ заявиха, че нощувките в страната са по-малко от други години, но това като че ли не се отразява на амбициозните инвеститорски компании в бранша.Сякаш за тях няма значение, че туризмът ни значително е пострадaл в последно време и новите обекти могат и да останат празни. През второто тримесечие у нас са работели около 3 100 средства за подслон и места за отсядане с повече от 10 легла. Числото на стаите в тях е 110, 5 хил,, а на леглата към 253 хил. В съпоставка със същите месеци на 2009 година има увеличение с  4,1% ( или с 123 повече), на стаите с 0,1%, а на леглата с 1,6%. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Съсипваме природата в Пирин

август 24th, 2010 от dilyana

Пирин планинаНаскоро Юнеско постави по-строги изисквания към опазването на нашето природно богатство в Националния парк Пирин. Това беше обявено от Коалицията, от граждански групи и неправителствени организации, които са за спирането на строене на хотели и частни имоти в неговите граници.

Специалистите еколози  убедително защитават идеята на националната организация да се разширят границите на Пирин като част от световното природно наследство.

От Юнеско са категорични, че изграждането на ски зоната в курорта Банско е нанесло големи щети на  природните дадености на планината, което пък от доста дълго време неправителствените организации се мъчат по всякакъв начин да докажат, дори и чрез съдебни дела, уточняват еколозите. Установено е, че базата е строена в разрез на одобрените планове и нарушенията трябва да бъдат поправени като се залеси отново изсечената територия. Поради това, че ски зоните Банско и Добринище не се вписват в поставените  условия на конвекцията за световното наследство, те не са вече под егидата на Юнеско и в момента представляват една буферна зона. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Бъдещите чудеса на Дубай

август 23rd, 2010 от dilyana

Дубай открай време е известен със своите стремежи винаги да е най-добър във всичко, което строи и създава, винаги да е на първо място и „най-най” сред останалите градове по света. Само за около 20 години от грозен и обикновен град, той се превръща в един от най-модерните, лъскави и потънали в разкош и светлини мегаполиси на земята. Тук луксът се е превърнал в начин на живот, а жителите и управниците на емирството се стараят с всяка изминала година да вдигат все повече и повече летвата на своите възможности.

„Спортен град” Дубай

Това е нов мащабен проект с огромни размери, който трябва да бъде завършен към края на 2012 година. Естествено, това ще бъде най-големият спортен комплекс на Земята и ще изглежда като малко селище състоящо се от пълен набор спортни уреди, съоръжения, стадиони и площадки, частни жилища и магазини.

Спортен град Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Най-трудните за изкачване върхове в света

август 21st, 2010 от dilyana

1. Анапурна в Непал е един от най-опасните и стръмни върхове, които изобщо могат да съществуват. Той е висок приблизително 8 000 метра, което го нарежда на 10 място на планетата по височина. Много са били ентусиастите, които са решили да пробват късмета си, но малцина  от тях са успели да го покорят. Броят  обаче на загиналите алпинисти  е наистина плашещ – около 40% от всички катерачи тръгнали на експедиция.

Анапурна в Непал Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Миконос е най-скъпият остров в Европа

август 18th, 2010 от dilyana

Знаете ли кой е най-скъпият остров в Европа? Без много да овъртам ще ви кажа, че това е Миконос, който е част от Цикладските острови  намиращи се в централната част на Егейско море. Тази класация се позовава на проучването направено от общо 53 онлайн туристически агенции и хотелски вериги, отбелязва вестник „Вима”. Оказва се, че средната стойност на една хотелска стая на Миконос струва около 243 евро. И най-интересното е, че това се случва след като цените в южната съседка са намалели с близо 10 на сто, а в Европа –  с 2 на сто. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | 1 Коментар »

Незабравима почивка в Сандански

август 18th, 2010 от dilyana

почивка в СанданскиСандански се намира в Югозападна България и е разпрострял нашироко своите криле по прелестните и красиви склонове на величествения Пирин, тихо сгушил се в долината на река Санданска.

Градчето е известно курортно селище и привлича множество туристи със своята живописна природа и лековите минерални води. То се намира на близо 160 км. от София и известна туристическа дестинация, не само сред българите, но и сред чуждестранните туристи.

Сандански с право може да се гордее с дългата си и пълна с повратни моменти история. Още през 2 хил. от н.е. тази местност, към която природата е била особено щедра е примамвала древни народи да се заселват тук, едни от които са тракийско племе меди, които трайно се установили по тези земи. След време приблизително около 6-7 век селището било наречено Свети Врач и това име се запазва чак до 1947 година. Също така  през този период то се превърнало във важен религиозен център за околността. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми