Едни от най-добрите ски курорти в Европа

ноември 25th, 2010 от dilyana

ски курортиБългария е много красива страна, с величествени планини и приказна природа и отлични възможности за развитието на зимния туризъм у нас и особено за  практикуването на различни видове ски спортове. Поради тази причина в родината ни  се стичат многобройни туристи от всички краища на света. От дълго време насам като едни от най-модерните и елитни  планински  курорти у нас се открояват Банско, Боровец и  Пампорово, които разполагат с реномирани  и луксозни хотели и отлично поддържани и оборудвани ски писти. Сега обаче ще разгледаме част от най-първокласните зимни курорти в Европа.

Санкт Кристоф, Австрия

Курортът се простира в живописния планински регион Арлберг сред  изключително пленителна и прелестна природа. Според  част от общоприетото мнение именно това място е родината на ски спорта. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

В Банско се готвят за новия зимен сезон

ноември 23rd, 2010 от dilyana

на ски в БанскоВ Банско усилено започват да се готвят за новия ски сезон. Самото откриване ще се състои на 12 декември и всички са в трескаво очакване. Кметът на града съобщи, че усърдно се работи по подготовката на ски зоната, някои от съоръженията се заменят с нови, а пък част от влековете стават лифтове.

Пуснат е в експлоатация нов седалков лифт от Бъндеришка поляна до Ковачки път, като капацитетът му е максимум 3000 човека на час. Това е доста добре и завинаги ще се сложи край на огромните опашки на Бъндеришка поляна.

Преди настъпването на ски сезона задължително всичко трябва да готово и в пълна изправност, тъй като без тези съоръжения няма как да се проведат  никакви мероприятия,  както и Европейската купа по биатлон и Световната купа мъже по ски алпийски дисциплини. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Гранада – един опияняващ свят на три различни култури

ноември 19th, 2010 от dilyana

ГранадаГранада е безкрайно  красив и привлекателен град в  Югоизточна Испания. Той е разположен между три  живописни хълма в подножието на планината Сиера Невада, там където двете реки Даро и Хенил стават едно.

В наши дни този район е изключително популярна туристическа дестинация, предимно заради пищната си архитектура. На където и да се обърне човек може да види уникални шедьоври на мюсюлманската, еврейска и християнска архитектура. В града живеят и голям брой студенти, привлечени от престижните университети тук, затова и Гранада никога не спи и кръвта й пулсира  бурно във вените й. Близостта на градът с крайбрежието Коста дел Сол го прави още по-атрактивен и желан. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Жителите в Несебър се вдигнаха на протест

ноември 16th, 2010 от dilyana

НесебърПреди няколко дни бе обявено, че ще започне акция по събаряне на неузаконените пристройки в старата част на град Несебър. Разбирайки за това жителите се обединиха и се обявиха на протест срещу тази процедура.

Около 8.00 часа  вчера сутринта местните блокираха провлака, нареждайки се един до друг и образувайки дълга жива верига. Под лозунга „Старият Несебър – вечен, но и жив” те излязоха да търсят и защитават  правата си.

Протестиращите също така желаят изготвянето на референдум за включването на града  в Юнеско. Те настояват  и незабавно да се възложи съставянето на план, по който да се управлява старата част на Несебър. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Драгалевският манастир край София

ноември 13th, 2010 от dilyana

Драгалевски манастирДрагалевският манастир е един от най-красивите и стари храмове в България. Неговата история е дълга и много интересна и неизменно свързана  с радостите и тревогите на българския народ. Тихо сгушил се в полите на планината Витоша той се  простира в една особено прекрасна местност, заобиколена от невероятни гледки, живописна природа, безкрайни хоризонти и  високи зелени била. Средновековният манастир се намира в София, на около 2 км. от квартал Драгалевци.

За пръв път името на обителта се споменава по времето на управлението на цар Иван Шишман (1371 – 1393) във Витошката златопечатна грамота. Прочети повече »

Написано в История и култура | Няма коментари »

Опити за насърчаване на селския туризъм

ноември 12th, 2010 от dilyana

селски туризъмВ България са на разположение  отлични възможности за развитието и разширяването на селския туризъм.  Съществува  голям интерес  към изготвянето на такива проекти, които има  множество начини да бъдат финансирани, но лошото е, че като цяло липсва визия за превръщането на малките общини в известни и печеливши туристически дестинации.

Този факт излезе наяве след разговора между заместник – министъра на земеделието и храните Светлана Боянова и Сикстус Ланер, който е бивш председател на Комитета по земеделие на Съвета на Европа и също бивш директор на австрийския фирмен съюз. На срещата присъстваха и представители на Австрийското посолство в София, както и експерти от Министерството на земеделието и храните.

Главна тема в дискусията е била превръщането на малките селца в примамливо място за живеене, чрез  поощряване и насърчаване на туризма и създаването на бизнес и мобилни центрове. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми