Инвестират 58 млн. евро. в 2 яхтени комплекса в Созопол

Стартира реализацията на комплекс от два нови яхтени проекта в Созопол с обща стойност на инвестицията над 58 млн. евро. Двата обекта ще се казват Марина Созопол и Марина Мол Созопол и ще бъдат изградени по всички европейски изисквания.

Проектът Марина Созопол е оценен на 48 млн. евро и се състои от 4 основни части – яхтено пристанище, частни резиденции, хотел и търговски части.

Пристанището ще разполага с 330 кей места и ще бъде първото в България оборудвано със собствена перманентна бензиностанция, осигуряваща 24-часово лесно и бързо презареждане.

Частните резиденции са предназначени за лично ползване от собствениците. Те представляват 32 луксозно обзаведени апартамента с уникален дизайн и с висококачествени материали. Разчупените ниско етажна архитектура ще е в хармония със стила на Стария град.

Освен частните резиденции, комплексът ще включва и хотел с около 130 студия. Всички те ще бъдат управлявани и отдавани под наем целогодишно от водеща в световната ваканционна индустрия хотелска верига.

В самия център на Марината ще има Яхт клуб с рибен ресторант, конферентна зала и места за отдих. Красива променада с бутикови ресторанти и заведения ще заобикаля комплекса. Обширна търговска част, включваща магазини за мода, бижута, детски кът и аптека ще гледа към вътрешен площад с професионално изграден ландшафт.

Другият проект – Марина Мол Созопол е на стойност 13 млн. евро и се състои от малко яхтено пристанище в местността Провлака между Стария и Новия град. Непосредствено до яхтеното пристанище на парцела от близо 6.5 дка, ще бъдат построени две търговски сгради с разгърната площ от 12 хил. квадратни метра. Постройките ще бъдат съобразени с последните изисквания за строителство в Созопол и няма да надвишават допустимите два етажа. На подземния етаж в една от сградите е предвидено място за изграждане на голям супермаркет от висок клас. В момента Созопол не разполага с подобен голям магазин и се налага населението от околността да пропътува разстоянието до Бургас. Между постройките на площ от близо 4 дка ще бъде ситуиран площад, който прави връзка между сградите, пристанището и градската част.

Външната архитектура на обекта ще бъде съобразена с особеностите на сградите в Стария град на Созопол. Материалите, които ще бъдат използвани, са предимно камък и дърво. По този начин ще бъде запазен автентичният изглед на града като цяло. Идеята е Марина Мол Созопол да допринася за естетическия вид на града и да допълва неговото излъчване.

В проекта Марина Мол Созопол ще се включи и Националният археологически музей, който ще предостави уникални експонати, които да бъдат разположени на територията на обекта. Част от експонатите ще са автентични старинни оръдия, части от стари кораби и др.

Архитектурният план на проекта е разработен от Стивън Лийч Асошиейтед БГ ООД, българско архитектурно бюро, част от световната верига Стивън Лийч.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *